Még egy hónap sem telt el, mióta a BMW bejelentette, nem Kelet-Szlovákiát választja új telephelyének, hanem Debrecent, máris itt az újabb csapás. A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap információi szerint a kínai Linglong Tire abroncsgyártó Szlovákia helyett Szerbiát választotta, így már a második nagyberuházásra vethet keresztet a szlovák kormány és a kelet-szlovákiai régió.

 

A két milliárd dolláros éves forgalmat bonyolító Linglong Közép-Európában keresettt magának telephelyet. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország volt játékban, és Kassa kiemelt esélyekkel szállt ringbe a beruházásért.

 

A napilap beszámolója szerint a kínai céget szorította az idő. Már megkötötte a szerződést a német autógyárakkal, a teljesítés pedig szinte teljes egészében az új üzem biztosította volna. A tárgyalások egy éve folytak a hely kiválasztásáról, tavaly a szlovák és a kínai külügyminiszter is találkozott az ügy kapcsán, ahol a szlovák fél bemutatta az adórendszert és a beruházási feltételeket.

 

 hirdetes_810x300  

Magyarországnak sikerült, ami Szlovákiának jó ideje nem: nagyberuházót hozott keletre

 

A csehek is keményen lobbiztak a beruházás megszerzéséért, végül azonban kiestek a játékból, mert egyetlen ipari parkjuk sem rendelkezett a szükséges területtel.

 

A szlovák gazdasági minisztérium tagadja, hogy az ipari terület alatti telkeket felajánlotta volna a kínai vállalatnak.

 

„A gazdasági minisztérium az enyickei (Haniska pri Košiciach) ipari parkról nem tárgyalt a kínai LingLong vállalattal. A potenciális befektetőkkel aktuálisan folyó tárgyalásokat a minisztériumnak nem szokása kommentálni”

 

fogalmazott a szaktárca szóvivője.

 

Az Autóipari Szövetség főtitkára szerint ezért választhatta a BMW Debrecent Kassa helyett

 

Az elmúlt tíz évben a negyedik abroncsgyár fordít hátat

 

Amennyiben hivatalosan bebizonyosodik a HN értesülése, akkor Szlovákia a második nagy beruházást esik el és már csak egy projektért maradt versenyben: a kínai Zhi Dou elektromosautó-gyárért Romániával verseng.

 

A Linglong 860 millió eurós beruházást fog Szerbiába vinni, 2019-ig üzemképes gyárat épít fel a vámmentes övezetbe tartozó Nagybecskerek (Zrenjanin) városában, Vajdaságban, ahonnan viszonylagos közelségben van a román és a magyar határ is. Az új üzem teljes kapacitáson évi 13,6 millió darab abroncsot gyártana le – a tervek szerint ezt a szintet 2025-ben érné el.

 

A HN megjegyzi, hogy Szlovákia csak az elmúlt tíz évben négy nagy abroncsgyár-beruházásról csúszott le. Köztük volt a dél-koreai Hankook Tires – Nexen Tire cégpáros üzeme és az indiai Apollo Tyres beruházása, amelyek végül Magyarország és Csehország mellett döntöttek. A LingLong pedig úgy tűnik, a Balkánt előnyösebbnek találta.

 

Kassa megye a minisztériumot okolja a BMW “elvesztéséért”

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!