„Ha már valamit építünk, akkor építsük a legjobbat, legmodernebbet és legexkluzívabbat, amilyet csak tudunk.” – mondta Peter Pellegrini szlovák kormányfő az épülő Nemzeti Stadion kapcsán, amely egyben a pozsonyi Slovan bázisa is lesz.

 

A kormányfő ma ellenőrző napot tartott a stadionnál, hogy megtekintse, hogy haladnak a munkálatok.

 

Az már szinte biztos, hogy a Téglamezőn épülő új Nemzeti Stadion többe fog kerülni, mint az eredetileg tervezett 75 millió euró. Erről Ivan Kmotrík, a Slovan futballklub tulajdonosa, és a stadion befektetőjének képviselő számolt be Pellegrininek és a sajtónak.

 

 hirdetes_300x300  

„Nem tudom kizárni” – nyilatkozta Kmotrík, aki az építkezés kivitelezőjére, a STRABAG-ra hivatkozott, mondván, hogy az emberi forrásokra szánt költségeket 100 %-kal megemelték. Ezen felül az UEFA és a FIFA is jelezte feléjük, hogy új elvárásai vannak a világítást és az infrastruktúra egy részét illetően. Hogy mégis mennyivel kerül majd többe a kész stadion, egyelőre nem tudta Kmotrík számszerűsíteni.

 

„Ma még nem tudom pontosan megmondani, hogy mennyivel lesz több, lehet, hogy 7, de az is lehet, hogy 12 millióval. Én örülnék, ha nem lenne több 5-6 milliónál”

 

mondta Kmotrík.

 

Fico a Nemzeti Futballstadion építéséről: “Azok, akik most morognak, később örülni fognak”

 

Pellegrini hajlandó beszállni

 

Pellegrini kormányfő az egyre növekvő költségek ellenére sem sajnálja, hogy az állam támogatja az építkezést, ugyanis szerint Pozsony, mint az ország fővárosa megérdemel egy ilyen kulturális központot. Szerinte az egy ülőhelyre számított költség még mindig nem éri el azt az összeget, amit a környéken található hasonló stadionokra költöttek.

 

Az előző tervek szerint több mint 27 millió eurót kellene kifizetni az államkasszából a stadionépítésre közvetlen támogatás formájában. Habár Pellegrini nem mondta ki nyíltan, hogy az állami támogatást megemeli, jelezte, hogy kész tárgyalni róla.

 

„Az én személyes véleményen: ha valamit építünk, akkor építsük a legjobbat, legmodernebbet és legexkluzívabbat, amilyet csak építeni tudunk. Hogy mindenki, aki ezt a stadiont meglátogatja, büszke lehessen rá.”

 

jelentette ki Pellegrini, aki az állami támogatás esetleges megemelését ahhoz a feltételhez kötné, hogy az a stadion infrastruktúrájának minőségbeli növekedését eredményezi. Ebben az esetben ugyanis a kormányfő hajlandó „tárgyalni a befektetővel az áremelkedésről”.

 

A szlovák Nemzeti Stadion mellett 334 luxuslakásból álló komplexum épül

 

Ivan Kmotrík a mai ellenőrző napon elmondta, hogy az első mérkőzésre legkésőbb az idei év végén vagy 2019 elején kerülhet sor az új Nemzeti Stadionban.

 

aktuality.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!