Szlovákiában legalább 70 ezer olyan szabad álláshely van, amelyet hazai munkavállalókkal nem tudnak megtölteni. A munkaerőhiány leginkább az autóipart sújtja. A Munkaügyi Minisztérium műhelyéből most olyan javaslat kerülhet a kormány elé, amely jelentősen lerövidítené a harmadik (nem uniós) országból érkező munkavállalók alkalmazásához szükséges hivatali időt.

 

Jelenleg a munkáltatóknak legkevesebb három hónapjába telik elintézni a szükséges engedélyeket, ha nem uniós országból érkező munkavállalókat akar foglalkoztatni. A legtöbben nem is várják meg az eljárás végét, mert annyira körülményes, hogy inkább elállnak a terveiktől.

 

Pedig komoly az emberhiány a gépiparban, a közlekedés-szállítási ágazatban is. Az ukrán orvosok szlovákiai megjelenésével korábban már foglalkoztunk. Néhány hónapja pedig arról közöltünk írást, hogy a pozsonyi tömegközlekedésben több tucat ukrán sofőrt alkalmazhatnak.

 

 hirdetes_400x285  

Ukrajnából jönnek sofőrök a pozsonyi buszokra

 

A magyarok elhalásszák a jelentkezőket

 

A Közúti Szállítmányozók Szövetsége épp amiatt panaszkodik, hogy a V4 többi országához képest jóval több időbe telik a külföldiek alkalmazása a bürokrácia mértéke miatt.

 

„Szlovákiában nem tudunk elég gyorsan felvenni sofőröket a harmadik országokból, mert a lengyelek, csehek és magyarok a szabad munkaerőt egyszerűen gyorsabban elhalásszák előlünk”

 

fogalmazott a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapban Martina Baumann, a ČESMAD szóvivője.

 

Az új kormányjavaslat jelentősen lerövidítené az ügyintézés menetét, csak a szabályozott ágazatokban követelné meg bizonyos dokumentumok (pl. legmagasabb végzettségről szóló okiratok) bemutatását. Jelenleg a munkáltatók azt követelik elsősorban, hogy megnöveljék az úgynevezett betanulási időszakot, ami rendszerint hat hét. Ez idő alatt a cégek engedély nélkül is foglalkoztathatják a munkást, ám ennyi idő alatt szinte soha sem sikerül elbíráltatni a kérvényt, így a munkás „lógva marad a levegőben”.

 

Több mint 10 ezer ukrán állampolgár dolgozik Szlovákiában

 

Paradox szlovák helyzet

 

A legtöbb külföldi munkás Szerbiából érkezik Szlovákiába. A munkaerőhiány azonban a környező országokkal ellentétben elég ellentmondásos Szlovákiában. A régiók közti rendkívül nagy gazdasági különbségek miatt úgy alakult munkaerőhiány, hogy a munkanélküliség továbbra is 6 százalék közelében maradt (az Eurostat adatai szerint ráadásul 7 százalék), miközben a magyar és cseh állástalanság 3-4 százalékkörül mozog. Ez már csupán frikciós munkanélküliséget jelent (néhány százalékos állástalanság mindig van, ami nem a álláshelyek hiányából fakad, hanem abból, hogy az emberek felmondanak, és másik álláshely után néznek).

 

Szlovákia a nagy munkaerőéhség ellenére is lemaradt a reálbéremelkedés terén, vagyis hiába nő a számszerű fizetés, az infláció nagysága miatt ez kevésbé érezteti pozitív hatását, mint a visegrádi társállamokban és Romániában.

 

Ami pedig a hetvenezer szabad álláshelyet illeti, elsősorban az északnyugat-szlovákiai régióknak van nagy szükségük olcsó munkaerőre. Az autóipari vállalatok már jelezték, hogy a szakképzett munkaerő hiánya hatalmas probléma, de ugyanúgy nem találnak elég olcsó (!) munkaerőt a gyártósorokra sem. Ez veszélybe sodorja a szlovákiai autóipar versenyképességét. Év elején meg is kongatták a vészharangot, hogy az idei év lépései döntik el, hogy folytatódik-e a felívelési pálya, vagy hanyatlásba fordul a szlovákiai autógyártás.

 

Mindeközben az ország az unió egyik legmagasabb tartós munkanélküliségi adataival küzd, és Nyitrától keletre szinte semmilyen nagyberuházót nem tud a kormány odacsábítani – lásd a legutóbbi BMW és Linglong cégeket érintő döntést.

 

Nehéz eldönteni egyébként, hogy mennyire helyes vagy helytelen döntés a szlovákiai munkapiac megnyitása a külföldiek előtt. Tény azonban, hogy az itteni gazdaság annyira egyoldalúvá vált, hogy ha egyetlen ágazat (az autógyártás) meginog, azzal az egész ország gazdasági teljesítménye megroppanna.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktualit.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!