60 ezer euró egy tíz perces propagandavideóért. Ennyibe került volna az az enyhén szólva is túlárazott projekt, ami a komáromi híd építését foglalta volna össze. A nem meglepő médiafigyelem után azonban úgy látszik, hogy a kivitelezéssel megbízott cég inkább kifarolt a dologból, így újabb versenytárgyalást írnak ki.

 

A Szlovák Közútkezelő, amely az Érsek Árpád (Most-Híd) vezette Közlekedésügyi Minisztérium alá tartozik, propaganda anyagot szeretett volna készíttetni a két Komárom között készülő híd kiépítéséről.

 

Az állami részvénytársaság kiírta a pályázatot, megszólított három potenciális kivitelezőt, és kiválasztotta a legjobb ajánlatot. A tendergyőztes Segal cég 58 200 euró értékű szerződést írt alá a Közútkezelővel.

 

 hirdetes_300x300  

Az Aktuality.sk szlovák hírportál még augusztus elején hívta fel a figyelmet arra, hogy szakértők szerint körülbelül hatszoros áron készülhet el megrendelt videó. A becsült ára 10-20 ezer euró között mozog.

 

Az ügy komoly médiafigyelmet kapott, az ellenzék is felkapta a témát, az OĽaNO a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatalnál is beterjesztette.

 

A Segal vállalat a mai napig állítja, hogy a közel 60 ezer eurós ár átlagos és igazságos versenyben nyert, végül mégis mást kell keresni a kivitelezésre.

 

Miután Érsek Árpád arra kérte a Szlovák Közútkezelőt, hogy mutassa be a győztes ajánlat anyagát, a Segal visszalépett a szerződéstől.

 

„A cég jó hírnevének megőrzése miatt a vállalat a továbbiakban nem kívánja teljesíteni az adott megbízást az államnak, valamint nem kíván politikai harc tárgyává válni.”

 

írja állásfoglalásában a Közlekedésügyi Minisztérium.

 

Érdekütközés?

 

Az eredeti versenykiírásra a Segalon kívül két cég kapcsolódott be – egy házakat épít, a másik geodéziával, kartográfiával és földrajzi információs rendszerekkel foglalkozik.

 

Videókészítéssel, és drónvideózással tehát csak egy jelentkező foglalkozott ténylegesen – a Segal cég, amely meg is nyerte a kiírást. Ezeken a kétes tényezőkön, és a túl magas áron felül egyéb körülmények is felkeltették a figyelmet.

 

A Segal ügyvezetői Gál Csaba és Bálint, a vállalat pedig ugyanazon a címen vannak bejelentve, mint Ing. Gál Bálint. A Nyitrai Regionális Közútkezelő elnökségében ugyanezzel a névvel találunk egy tagot.

 

Részletesebb versenykiírást ígérnek

 

A Segal visszalépése után tehát a Közútkezelő új versenyt ír ki. A Közlekedésügyi Minisztérium azt ígéri, hogy most már részletesebb leírás lesz majd a megbízás tárgyát illetően arról, hogy mit kell a győztesnek átadnia.

 

A tárca garantálja, hogy az állami Közútkezelő több résztvevőt is megszólít majd. Az előző kiírást piackutatás alapján készítették, a versenybe pedig csak azok jelentkeztek be, akiket a Közútkezelő egyenesen megszólított.

 

aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!