Már ismerni lehet a Törökország felől, Magyarországon keresztül Szlovákiába és az Unió más részeibe földgázt szállító Eastring gázkorridor részleteit. Az egyik fontos új adat, hogy kb. egymilliárd euróval drágább lesz mint tervezték. A projekt egy fő partnere a szlovákiai Eustream, egy magyarországi, egy romániai és egy bolgár vállalat.

 

Az 1200 kilométeres gázvezeték projektujét jórészt uniós forrásokból építenék meg. Maroš Šefčovič energiaunióért felelős uniós biztos elmondása szerint az Európai Bizottság célja, hogy minden egyes tagállam legalább három forrásból kapjon földgázt. Ha az Eastring megépül, Szlovákián keresztül 20-40 milliárd köbméternyi földgázzal több fog keresztüláramlani, ami 8-szor annyi, mint Szlovákia éves földgázfogyasztása.

 

Az eredetileg 1,5 milliárd eurós költségű projektet jelenleg már 2,6 milliárdosra taksálják. Várhatóan leghamarább 2025-ben készül el. Szlovákia (és Magyarország) számára nagy jelentőséggel bír az Eastring: növeli az energiabiztonságot (értsd: csökkenti az egyetlen forrásnak való kiszolgáltatottságot), másrészt fontos tranzitdíjakat biztosít ezeknek az országoknak.

 

 hirdetes_400x285  

Szlovákia esetében különösen fontos lenne az Eastring megépítése. Egyelőre az egyetlen földgázkorridor, amelyből a szlovák háztartások és cégek igényeit ellátják az igencsak problematikus Ukrajnán keresztül érkezik.

 

Az Eastring orosz gáz helyett hozzáférést biztosít a balkáni és török lelőhelyekhez is. Amennyiben elkészül majd a Lengyelországot az Adriával összekötő észak-déli gázvezeték, amely szintén áthalad Szlovákián, teljesülni fog a három forrásból érkező földgáz elve. A lengyelek felől érkező vezeték katari és azeri cseppfolyósított gázt hoz majd Közép-Kelet-Európába.

 

Szlovákián jelenleg 63 milliárd köbméter gáz halad keresztül, ebből nagyjából 5,4 milliárd köbmétert használ el, a többit továbbküldi európai partnereinek. Az ügyletből jelentős tranzitbevételekre tesz szert.

 

A projektben a szlovák Eustream, a magyar FGSZ, a román Trransgaz és a bolgár Bulgartrans vesz részt.

 

Gázjátszmák: A Kászpi-tengerről szóló megállapodás történelmi jelentőségű, de az oroszok zátonyra fogják vinni

 

Gázjátszmák: Oroszország és a Nyugat harca a piacokért Szíriától Szlovákiáig

 

Körkép.sk

Nyitókép: venergetike.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!