A Lidl és a Kaufland üzletlánc különálló vállalatokként működnek, ám mindkettő a leggazdagabb német birodalmát képezi.

 

Ha nyáron végignéztünk a Szlovákiában ténykedő legnagyobb üzletláncoknak a ranglistáján, akkor úgy tűnhetett, hogy a hazai piacot a Tesco brit üzletlánc uralja.

 

A valóság azonban teljesen más. A szlovákiai kiskereskedelmet valójában a leggazdagabb német, Dieter Schwarz uralja. A 77 esztendős milliárdos a Schwarz Group vállalaton keresztül uralja a Lidl és a Kaufland üzletláncot is.

 

 hirdetes_300x300  

A bevételt és a nyereséget illetően már mindkét vállalat megelőzte a brit Tescót. A szlovákiai fogyasztók csupán tavaly több mint 2,2 milliárd eurót hagytak ott a Lidl és a Kaufland üzleteiben, ami a felével több annál, mint amennyit a Tescóban költöttek a bevásárlók.

 

Annak ellenére, hogy mindkét német üzletláncnak nagy sikere van hazánkban, a csúcsra vezető út nem volt zökkenőmentes. Schwarznak több évtizedébe telt felhalmozni azt a vagyont, ami a Bilanz magazin szerint eléri a 37 milliárd eurót.

 

A gyümölcsöktől a diszkontig

 

A birodalom alapját Dieter apja fektette le. A múlt század 30-as éveiben Jozef Schwarz belépett a már létező Lidl & Co vállalatba. Abban az időben a cég az egzotikus gyümölcsök forgalmazásával foglalkozott.

 

Az új társtulajdonos azonban fokozatosan szélesítette a kínálatot, így a vállalat más élelmiszereket is árulni kezdett. A második világháború viszont megálljt parancsolt a terjeszkedésnek, és a vállalat teljesen összeomlott. A náci Németország legyőzése után Jozef Schwarz ismét talpra állította a céget. Mindebben segítségére volt a fia, Dieter is, aki a tanulmányai elvégzése után csatlakozott az édesapjához.

 

Apa és fia számára az Albrecht testvérek számítottak példaképnek, akik az Aldi névre keresztelt diszkont üzletek koncepciójával léptek a német piacra. Amíg a 60-as években a két Schwarz megpróbálta felvirágoztatni a bizniszét, addig a konkurens testvérpár már több száz diszkont üzletet működtetett.

 

Az első, a mai formában ismert Lidl boltot 1973-ban, Ludwigshafen nyitotta meg apa és fia, majd fokozatosan terjeszkedni kezdtek Németország-szerte.

 

A második generáció

 

Az alapító édesapa 1977-es halála után a vállalat vezetői pozíciójába a fia, Dieter lépett, aki a hatalmas terjeszkedés irányába vitte a vállalatot. A diszkont boltok mellett belépett a hipermarketek világába is.

 

A nyugat-európai fogyasztók a 80-as években egyre inkább előnyben részesítették a nagy, heti bevásárlásokat a több ezer négyzetméteres boltokban. Erre a trendre pedig a Lidl is rákapott.

 

Annak érdekében, hogy a vásárlók ne zavarodjanak össze, a vállalat egy olyan önálló márkát épített ki, ami nem volt közvetlen összeköttetésben a Lidllel, s így alakultak meg a Kaufland boltjai. Az első Kaufland hipermarketet 1984-ben Neckarsulmban nyitották meg. Jelenleg is ebben a városban működik az egész Schwarz Group.

 

Külföldi terjeszkedés

 

A hazai német piacon elért sikerek után a vállalat úgy döntött, hogy külföldön is szerencsét próbál. Németországon kívül az első diszkont Lidl-üzlet Franciaországban nyitotta meg kapuit, s ezután következett csak Nagy-Britannia és a többi ország.

 

„A legalacsonyabb árakért folytatott háborúban a Lidlnek a kezdetektől meg kellett küzdenie az egyik legerősebb európai diszkonttal, mégpedig az Aldival. Ahhoz, hogy megtartsák a német vásárlóikat is, extrémen alacsonyra kellett levinniük az árakat, de mindemellett meg kellett őrizniük a minőséget is“

 

– mondta Ján Jursa, a Finax vállalat elemzője.

 

Elmondása szerint, amikor a Lidl és a Kaufland „betört“ az európai piacra, akkor már árbelileg és minőségileg is készen álltak arra, hogy legyőzzék az ellenfeleiket.  Emellett képesek voltak arra is, hogy alkalmazkodjanak a helyi feltételekhez – vagy a termékeikkel, vagy a kampányaikkal.

 

Szlovákia bevétele

 

A szocialista országok – beleértve Szlovákiát is – csupán a 90-es évek végén kerültek Schwarz látókörébe. Először a Kaufland vetette meg nálunk a lábát, amikor 1999-ben az első boltja megkezdte működését. Öt évvel később pedig a Lidl is megérkezett.

 

Szlovákiában mindkét üzletlánc nagyon gyorsan kinőtte magát, és a legnagyobb üzletláncok közé sorakoztt fel. Szlovákiához hasonlóan a vállalat más országokban is nagy sikert aratott. A vállalat egy-két évtized leforgása alatt a legnagyobb kiskereskedők közé küzdötte fel magát az öreg kontinensen.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: YouTube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!