Nyitókép: insajderi.com

 

Új üzemet építene régiónkban az VolksWagen csoport. Az új gyárban 2022-ig indulna el a termelés, és olyan népszerű márkák gördülhetnek majd le a gyártósorokról, mint a Škoda Kodiaq vagy a Seat Ateca – írja német lapértesülésekre hivatkozva a G7.hu.

 

Mivel nemrég Csehországban arról cikkeztek, hogy a Škoda munkaerőhiány miatt külföldön nyitna új gyárat, még az is lehet, hogy a két információ ugyanarra az üzemre utal. A cseh autógyár ugyanis elérte kapacitása felső határát, új telepet pedig otthon már nem akar nyitni – arra nincs elég szabad munkaerő. Ezért úgy döntöttek, hogy külföldön keresnek új üzemhelyet, ami a Malá Bloselav-i gyár alá tartozna. Többek között Bulgária és Törökország került szóba lehetséges helyszínekként. A szlovák sajtó szerint Szlovákia Kassával pályázik a Škoda új gyárára, de a gazdasági minisztérium jelezte, egyelőre nem zajlanak tárgyalások a kérdésben. Ez azonban nem feltétlenül jelent nemleges választ, a BMW esetében hónapokig titkolózott a tárca.

 

A G7 információi szerint a VW új üzeméért jó eséllyel indul Győr is, de a potenciális befutók között van román, bolgár illetve lengyel helyszín is. Az üzem nagyjából ötezer embernek adna munkát (a debreceni BMW elindulása után 1000 főt foglalkoztat kezdetben, majd forgalomtól függően emelhetik az alkalmazottak számát).

  hirdetes_300x300   

 

A BMW után Kassa újra játékban: a Škoda külföldön hozna létre autógyárat

 

Teljes átszervezés

 

A VW-berkeiből érkező hír azonban nem csupán egy egyszerű üzem kihelyezési projekt. A VW-csoport átalakítja az egész gyártás-struktúrát, újraszervezi a gyárakat. A Škoda kapacitásproblémái miatt a cseh autógyár már most is német gyárakba szervezte ki egyes munkáit, hogy tartani tudja a megrendelések határidejét. De ugyanez a probléma tetten érhető Németországban is – mindkét országban rekordalacsony szinten van a munkanélküliség.

 

A kezdeményezésnek nagy lendületet ad az elektromos autózás is, amit nem csak Brüsszel szigorú károsanyag-szabályozása ösztönöz, hanem az a tény, hogy a hagyományos meghajtású autók piacán már alig van lehetőség bővülésre. Európai és világviszonylatban is az autógyártás elérte bővülésének határát, így új termékkel próbálják szinten tartani a keresletet. Ilyen szempontból a Brüsszelből érkező szigorú környezetvédelmi elvárások még segítenek is az új trend kiaknázásában.

 

Az elektromos autók térhódítása merőben más gyártási politikát követel meg. Mivel kevesebb alkatrészből állnak, az összeszerelésük jóval egyszerűbb, és automatizálható, kevesebb emberi erőforrásra van hozzá szükség. Ideális megoldás lehet a munkaerőhiánnyal küszködő országok autógyárainak.

 

Nagy baj van a Škodánál, nem tudja teljesíteni a megrendeléseket. Új gyárat építene külföldön

 

Hazahívják a gyárakat

 

Ennek szellemében a VW úgy döntött, hogy 44 milliárd eurót költ autógyárainak átszervezésére, és több, főleg németországi üzemet teljesen átalakítanak elektromos autók gyártására. Zwickauban működött eddig az egyetlen gyára, ahol kizárólag e-autókat gyártottak, hamarosan azonban Emden lesz a második, és a hannoveri, kisbuszokat gyártó VW-üzem is zömében elektromos meghajtású járművek gyártására áll át.

 

A trend tehát egyértelmű: az automatizálható, elektromos autókat gyártó üzemrészeket az VW visszaszervezi őshazájába, a hagyományos meghajtású autók gyártását pedig Közép-Kelet-Európába telepíti, ahol még van szabad munkaerő, harmatgyengék a szakszervezetek (hétvégi munka, túlórák) és magasak az állami támogatások. Míg Németországban a rövid munkahét miatt hétvégén áll a munka, addig a V4-ek régiójában három műszakban egész héten mehet a termelés.

 

Nem csak a VW tart azonban lépést a trenddel. A Hospodárske Noviny gazdasági napilap információi szerint a nagyszombati PSA is hamarosan elindítja az elektromosautó-gyártást. A tervek szerint 2025-ig a futószalagról legördülő járművek 50 százaléka elektromos lesz. Részleteket nem árultak el, de a lap úgy sejti, hogy a Peugeot 208 elektromos változatáról lehet szó.

 

Búcsú a dízelektől: A VW 20 milliárdot fektet az elektromos autók gyártásába

 

Körkép.sk

Nyitókép: insajderi.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!