Nyitókép: Shutterstock.com

 

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ŠVPS) ellenőrei 22 876 ellenőrzést végeztek, ebből 878 a karácsonyi választékra irányult. Összesen 5749 hiányosságot fedeztek fel – tájékoztatott pénteki sajtótájékoztatóján Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal központi igazgatójának a jelenlétében.

 

Matečná elmondása szerint az élelmiszer-ellenőrök raktárakat, hiper- és szupermarketeket, kis üzleteket, internetes boltokat, ételautomatákat, csomagológyárakat és piacokat vizsgáltak át.

 

 hirdetes_810x300  

„A karácsony előtti időszakban intenzívebben ellenőrizzük azokat az élelmiszereket, amelyekre az ünnepek előtt nagyobb a kereslet. Az élelmiszer-ellenőreink szigorúan odafigyelnek arra, hogy a fogyasztókhoz csak biztonságos és jó minőségű élelmiszer jusson el. Arról azonban csakis mi döntünk, hogy az asztalunkra minőségi és friss élelmiszer kerül-e.

 

Ezért is szeretném felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy jól nézzék meg, milyen összetételű élelmiszert vásárolnak, illetve jól gondolják meg, hogy szeretnének-e olyan élelmiszert vásárolni, amelyik több száz kilométert utazott és sokszor mesterséges körülmények között érett meg”

 

– figyelmeztetett Matečná.

 

„Az ellenőrzés során azokra az élelmiszerekre összpontosítottunk, amelyeket hagyományosan karácsony és újév tájékán szoktak fogyasztani az emberek. Ilyen például a karácsonyi pékáru, a szárított és cukrozott gyümölcs, a dió, a szezonális gyümölcsök, a szárított gomba, a karácsonyi csokoládé és nem csokoládétartalmú édességek, a burgonya, a mézsör, a savanyított káposzta, a kenyér, a majonéz, a méz, a füstölt húsok és a halak”

 

– mondta Jozef Bíreš, az ŠVPS központi igazgatója.

 

Bíreš szerint a leggyakoribb problémák közé az üzlethelyiségek és a raktárak rossz higiéniája, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, a lejárt szavatosságú élelmiszerek, a rosszul megjelölt termékek, a dolgozók elhanyagolt személyi higiéniája és a kártevők tartoztak.

 

Matečná elmondása szerint a vizsgálaton több édesség is megbukott, ilyen volt például a török édesség vagy a puncsos szelet, amelyekben olyan összetevőket is találtak, amelyeket nem tüntettek fel a csomagoláson (pl. szorbinsav). A puncsos szeletek között találtak olyanokat is, amelyek nem engedélyezett, szintetikus színezékkel voltak befestve. De például az ellenőrzött mézeskalácsok két fajtájában a szintetikus színezékanyagok megengedett értékének túllépését is megfigyelték.

 

Az édességeken kívül az alkoholtartalmú italoknál is találtak hiányosságokat. Eltérés volt például a mézsör valódi és feltüntetett alkoholtartalmában, emellett egyes mézsöröknek az összetevők miatt kellemetlen szaga és íze volt.

 

A miniszter asszony szerint az ellenőrök rengeteg hibát találtak a kisebb sörfőzdékben. Hetven ellenőrzött helynek több mint a felénél nem volt rendben az ellenőrzött minta. A gyártók leggyakrabban a termékjelölésben hibáztak, emellett sokaknál találtak tiltott édesítőszereket, nem megfelelő besorolást és rosszul feltüntetett alkoholtartalmat.

 

2018 júliusától novemberig 1035 ellenőrzést végeztek a gyümölcsök és zöldségek minőségét illetően. Az ellenőrök összesen 1.018.386 kilogrammnyi árut ellenőriztek el, ebből 33.023 kilogramm nem felelt meg a követelményeknek. Elsősorban a paradicsom, paprika, alma, szőlő és a répa. A legtöbb hiányosság a helytelen jelölésben, a nem megfelelő állapotban, a penész és rothadás jelenlétében, a rossz kinézetben és a felszíni sérülésekben volt.

 

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal 470 bírságot szabott ki, összesen 16 479 euró értékben. Az ellenőrök év végéig folytatják az ellenőrzéseket.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!