Nyitókép: MTI/Vajda János

 

Cikkünk a Körkép.sk ‘Látókör’ című online magazinjának decemberi számában jelent meg (magazinunk második számát a cikk végén lapozhatja át).

 

Nem titok, hogy magyar oldalon folyamatban van az M15-ös autópálya négysávosra bővítésre Hegyeshalom és Rajka között, ezzel pedig 2020 végéig teljes értékűvé válik a Budapest-Pozsony sztrádakapcsolat.

 

December közepén Budapest és Pozsony kétoldalú kormányközi megállapodásokat írt alá két új híd megépítéséről a magyar-szlovák közös államhatáron. Magyar oldalról Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, szlovák részről pedig Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter látta el aláírásával a dokumentumot.

 hirdetes_810x300  

 

Ezáltal a magyar-szlovák közös államhatáron Őrhalom és Ipolyvarbó között közúti, Dunakiliti és Doborgaz között pedig kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló híd létesül a közeljövőben.

 

Azonban talán ennél is fontosabb az az információ, amelyet Mosóczi ejtett el a szerződések aláírását követően. A magyar államtitkár ugyanis a magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok minőségének látványos ütemű javulását ígérte – mégpedig rövid idő alatt.

 

Nem titok, hogy magyar oldalon folyamatban van az M15-ös autópálya négysávosra bővítése Hegyeshalom és Rajka között, ezzel pedig 2020 végéig teljes értékűvé válik a Budapest-Pozsony sztrádakapcsolat. Ugyanakkor kivitelezés alatt áll, és várhatóan 2021-re be is fejezik az M30-as autópálya Miskolc és a Kassához közeli szlovák-magyar határátkelő között húzódó csaknem 57 km-es szakaszát.

 

Amint ezek a szakaszok elkészülnek, a szlovák autósok is eljuthatnak a sztrádán Pozsonyból Kassára és vissza: Az R4-es Kassa-Migléc szakaszán a magyar határig, innen az M30-ason Miskolcig, majd az M3-ason Budapestig, ahonnan az M1-esen és D2-esen megérkeznek a szlovák fővárosba.

 

Ezzel szemben az Érsek Árpád vezette Közlekedési Minisztérium egyre inkább halogatja az autópályák átadási idejét. A legfrissebb ígéret szerint a Pozsony és Kassa közötti, Zsolnán keresztül vezető D1-es autópálya csak 2026-re lesz kész, de lévén, hogy két alagutat is akarnak építeni a szakaszon, még ettől az időponttól is jócskán eltérhetnek.

 

 

Körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!