Nyitókép: Profimedia

 

Az új esztendő eljövetelével új szabályok lépnek érvénybe a nyugdíjak és a szociális juttatások kiszámítását illetően. Az Aktuality.sk egy rövid összeállítást készített arról, hogy a legjelentősebb változások miként érintik januártól a nyugdíjakat, a minimálbért és a szociális juttatásokat.

 

Az idei évtől magasabb lesz a minimálbér, módosul a rendkívüli segély, ingyenes lesz az ebéd, az anyaságit pedig kivételes esetekben az édesanya és az édesapa egyszerre is megkaphatja.

 

 hirdetes_810x300  

Nyugdíjak

 

Az öregségi nyugdíj nem egész 9 euróval, a rokkantsági nyugdíj mintegy 8 euróval, míg az özvegyi nyugdíj több mint 5 euróval emelkedik.

 

A Szociális Biztosító adatai alapján az átlagos öregségi nyugdíj 2019-ben 444 euró lesz. Ez az összeg nem egész egy év alatt 40 euróval emelkedett. A tavalyi évben, azaz 2018-ban Szlovákiában több mint egymillió ember részesült öregségi nyugdíjban.

 

A járulék azoknak az özvegyeknek is emelkedik, akinek a házastársuk részt vett a nemzeti felszabadítási harcban – az összeg havi 20 euróról 35 euróra növekedik.

 

 

Egészségbiztosítási járulék, anyasági

 

Az új évtől megváltozott a egészségbiztosítási járulék maximális magassága is. A maximális napi járulékalap – amiből kiszámolják a egészségbiztosítási járulékot – a jelenlegi 59,9 euróról 62,7 euróra emelkedik.

 

A betegszabadság során a legmagasabb napi összeg elérheti a 34 eurót. A Szociális Biztosító így egyhavi betegállomány során maximum 1 069 eurót fizet ki az alkalmazottnak. Természetesen ezt az összeget a legmagasabb fizetéssel rendelkező alkalmazottak kapják meg, hiszen a betegállományért kapott összeg a konkrét alkalmazott bérétől függ.

 

Az anyaságit illetően a Szociális Biztosító maximum havi 1 458,50 eurót fog kifizetni (abban az esetben, ha 31 napos hónapról beszélünk). Azonban ebben az esetben is a maximális összegről beszélünk, hiszen az anyasági szintén az alkalmazott eredeti keresetének nagyságától függ.

 

Nagy újdonságnak számít az is, hogy az anyaságit egyszerre kaphatja az édesanya és az édesapa is. Ennek a feltétele azonban az, hogy mindkét szülő más-más gyermekről fog gondoskodni. Ez a lehetőség abban az esetben áll fönn, ha az édesapa – az édesanyával megegyezve – gondoskodásába vette az egyik gyermeket, míg egyidejűleg a másik gyerekről az édesanya gondoskodik.

 

Önálló vállalkozók (SZČO)

 

Az egyéni vállalkozók szintén változásokkal számolhatnak az új évtől. Az önálló vállalkozók (SZČO) számára a minimális (havi) járulékalap a jelenlegi 441,50 euróról 447 euróra emelkedik. A maximális járulékalap pedig 6 678 euró lesz.

 

Mivel a minimális járulékalap növekszik, ezért a minimális elvezetések is emelkednek. A vállalkozók havonta legkevesebb 158,11 eurót fognak a Szociális Biztosítóba fizetni, maximálisan pedig havi 2 213,75 eurót.

 

A Szociális Biztosítóba történő minimális elvezetések mellett az egészségügyi biztosítóba fizetett minimális elvezetések száma is növekszik. 2019-ben a minimális havi befizetendő összeg 66,78 euró lesz.

 

Minimálbér

 

Az idei év a minimálbér szempontjából is fordulópontot jelent, hiszen a magassága meghaladta a pszichológiai határt, azaz az 500 eurót. A minimálbér j2019 januárjától 520 euróra emelkedik.

 

A munkaügyi minisztérium információi alapján márciustól a munkanélküli segélyt is változás éri, ugyanis 61,60 euróról 64,70 euróra emelkedik.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!