Nyitókép: Investujeme.sk

 

Szlovákia lakossága havonta a legtöbb pénzt a lakhatásra költi. A Szlovák Takarékpénztár elemzőjének, Lenka Buchlákovának az elmondása szerint a kiadásainak negyedét a lakásra és az ezzel járó szolgáltatásokra, vagyis a vízre, gázra és a villanyra költjük.

 

„Élelmiszerre és üdítőitalokra a havi kiadásaink 18%-át adjuk, míg a harmadik legköltségesebb tételnek számító kirándulásra és kultúrára a havi kiadásaink 10%-a megy el. A legkevesebb pénzt a művelődés emészti fel, erre ugyanis havonta 2%-ot költünk“

 

– mondta Buchláková.

 hirdetes_810x300  

 

Az árak ismét a magasba szöknek

 

Az EU-s tagállamokkal összehasonlítva Szlovákia polgárai számára az elmúlt, azaz a 2018-as év az egyik legköltségesebb év volt tekintettel a lakhatásra, az élelmiszerre és az üdítőitalokra.

 

„Azonban ha jó pár évre visszamenőleg visszatekintünk, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt tíz évben a lakhatási költségek és az energia mérsékelten, de csökkent. A nyersanyagpiacon a 2016-os és 2017-es évben igencsak kedvező volt a helyzet. De ahogy látjuk, az árak ismét a magasba szöknek. Szlovákia polgárainak idén többet kell fizetniük a gázért, a villanyért és a melegért” – jelentette ki az elemző.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit:

 

Mire költi a legtöbb pénzt havonta?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) még 2018 végén döntött a villany, gáz, víz és a meleg árának növekedése mellett. A számítások szerint a gázért havonta 0,90 centtől 11 euróig, a villanyért 0,60 centtől 7 euróig terjedő összeggel fizethetünk többet, míg a meleg havonta maximum 2 euróval lesz drágább.

 

Az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat adatai alapján az uniós országok közül Bulgáriában a legalacsonyabbak az árak, ezzel ellentétben viszont Dániában a legdrágább az élet.

 

 „Bulgáriában az uniós átlaghoz képest feleannyiba kerülnek a termékek, míg Dániában az átlagostól 41%-kal többe. Szlovákia 65%-os szinten áll, ami azt jelenti, hogy nálunk 35%-kal alacsonyabbak az árak, mint az uniós átlag. Ezzel szemben a V4-ek közül mégis nálunk a legdrágább minden”

 

– tette hozzá Buchláková.

 

Az uniós háztartások családi költségvetésének legnagyobb része, azaz több mint 24%-a megy el a lakhatásra és a rezsiköltségre.

 

Az EU 28 országán belül a második legnagyobb költségtételnek az utazás számít, ami 13%-os kiadást jelent, a harmadik legnagyobb tételt pedig az élelmiszer és az üdítőitalok teszik ki, amelyek egy átlagos európai háztartás költségvetéséből 12%-ot vesznek el.

 

„A szállodákban és éttermekben az európaiak havonta a kiadásaik nem egész 9%-át hagyják ott, de ugyanennyit költenek a kultúrára is”

 

– zárta le Buchláková.

 

Webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!