Nyitókép: Shutterstock

 

A karácsonyi nyugdíj‐kiegészítés 2019-től a kétszeresére emelkedhet. Legalábbis ezt tervezi a munkaügyi minisztérium, miután észrevételezésre nyújtotta be a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítésről szóló törvényjavaslatát.

 

Az eredeti 87,26 euróról így kerek 200 euróra emelkedne a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítés. Az új törvénymódosítás szeptembertől léphet érvénybe.

 

 hirdetes_810x300  

Honnan vesznek rá pénzt?

 

A Smer néhány hónappal ezelőtt már említést tett a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítés emeléséről, mégpedig akkor, amikor az alapiskolások ingyenes ebédjéről, illetve a gyógyfürdős kezelésekre szánt magasabb összegekről szóló szociális intézkedéseit mutatta be.

 

A munkaügyi minisztérium szerint a nyugdíjasok karácsonyi nyugdíj‐kiegészítésének emelése évente az állam 150 millió eurójába kerülne.

 

2018-ban megközelítőleg 74 millió eurót fizettünk ki a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítésekre”- mondta Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. Miközben a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítés egy nyugdíjasra átlagosan 62,90 eurót tett ki.

 

 „A felelősségteljes politikusoknak a kompenzációs intézkedésről szóló javaslatot is be kellene terjeszteniük, hogy a nyilvánosság tudja, miből is fizetik ki a megduplázott karácsonyi nyugdíj‐kiegészítéseket”

 

– mondta az INEKO igazgatója, Peter Goliaš, majd hozzátette, hogy máskülönben nagy a valószínűsége annak, hogy a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítések emelése az államadósság növekedésének rovására fog megvalósulni.

 

A munkaügyi minisztérium azzal számol a 2019-es esztendőben, hogy a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítésekre 153,1 millió eurót fog felhasználni. Ennek ellenére a minisztérium költségvetésében csupán 61,3 millió euró van elkülönítve erre a célra, ami azt jelenti, hogy a további 91,8 millió eurót az állami költségvetés egy másik részéből fog kelleni hozzátenni.

 

Nem mindenkinek van jogosultsága

 

Annak ellenére, hogy a Szociális Biztosító január végéig 1,4 millió nyugdíjast tart nyilván, nem mindegyiknek van jogosultsága karácsonyi nyugdíj‐kiegészítésre.

 

Például 2018 decemberében mindenki, akinek a nyugdíja a decemberi hónapban nem volt magasabb 205,07 eurónál, az 87,26 euró karácsonyi nyugdíj‐kiegészítést kapott. Ez a létminimum magassága.

 

Minél magasabb nyugdíjat kap az ember, annál alacsonyabb a karácsonyi nyugdíj‐kiegészítésének az összege. Az a személy, aki decemberben 572,40 eurónyi nyugdíjat kapott, annak karácsonyi nyugdíj‐kiegészítés már nem járt.

 

A karácsonyi nyugdíj‐kiegészítés kiszámításán semmi sem fog változni, továbbra is a létminimumhoz kötik, ami általában július 1-től szokott változni.

 

Amennyiben a törvényjavaslatot jóváhagyják, akkor a megduplázott karácsonyi nyugdíj‐kiegészítést decemberben, azaz három hónappal a 2020-as parlamenti választások előtt fogják először kifizetni.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!