Emissziós botrányok ide vagy amoda, a Volkswagen teszi a dolgát, és az eltervezett harmonogram szerint építi különböző kategóriájú új autóit.

 

A napokban például a Polo GTI R5 nevű rali versenygépet mutatta be a nagyközönségnek, amely a legfrissebb, hatodik generációs Polo GTI-n alapul. Az egyik képen még a tőrőlmetszett újdonságok szokásos álcájával látható, a többin viszont már teljes harci díszben, illetve egy standard GTI mellé állítva. Az autót 1,6 literes, benzines turbómotor hajtja, amelyet itt nem kevesebb, mint 272 lóerőre piszkáltak fel. A meghajtás természetesen 4×4-es. Az új sportfegyver először a jövő év második felében áll rajthoz a rali vb versenysorozatában.

 

 

 hirdetes_400x285  

Az új Polo GTI R5 fejlesztésénél a mérnökök mindazt a know-how-t és tapasztalatot felhasználták, ami 2013 és 2016 között négy WRC világbajnoki cím megszerzése során gyűlt össze. A kocsival alig néhány hete, novemberben tették meg vele az első tesztkilométereket, éspedig – a raliversenyek körülményeinek megfelelően – murván és aszfalton egyaránt.

 

 

Ahogy a sorozatgyártású Polo GTI-t, úgy az R5-öst is soros négyhengeres, közvetlen befecskendezéses turbómotor hajtja, de hengerűrtartalmát a versenyelőírásoknak megfelelően 1,6 literre csökkentették. A kereken 200 kW teljesítményt és 400 newtonméter maximális nyomatékot ötfokozatú szekvenciális váltómű viszi át mind a négy kerékre. S mivel az autósportban a sprintképesség a legfontosabb mutató, érdemes megemlíteni, hogy a mindössze 1320 kilogrammos új raliautó 4,1 másodperc alatt katapultál álló helyzetből 100 km/órás sebességre…

 

Vas Gyula

Fotó: Volkswagen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!