A VW konszern spanyol divíziója elég későn lépett be a szabadidő-buliba. Viszont szemlátomást iparkodik behozni lemaradását: az Ateca után alig egy évvel ugyanis újabb ilyen autóval jelentkezett a piacon. Az Arona egy méretosztállyal kisebb, tehát – tudományosan fogalmazva – kiskompakt crossover.

 

Kissé szemléletesebben: a Renault Captur, Peugeot 2008, Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona /Kia Stonic konkurense, bár a lista távolról sem teljes.  Az újdonságot a második leggazdagabb szereltségben és az egyliteres benzines turbómotor erősebbik változatával kaptuk meg tesztelésre. Ja és fronthajtással, merthogy csakis így kapható.

 

 

 hirdetes_400x285  
A tesztelt autó a többi Seat modellel együtt a dunaszerdahelyi  DS – CAR márkakereskedésben vásárolható meg.
Cím: DS – CAR, s.r.o., I. Gyurcsóa 5552/36, 92901 Dunajská Streda, Slovakia web: dscar.sk
Telefon: +421 905 949 335, email: [email protected] 

 

Alaktan

 

Elolvastam pár tesztet az autóról, és bevallom: a külalakot taglaló fejezeteknél gyakran kiakadtam. Mit nyavalyognak a nagybecsű kollégák? Mi az, hogy „elsőre elég unalmas forma” –,, egyszerű, de semmiben nem különleges sziluett” meg hasonlók?! Hiszen ez a világ egyik legszebb crossovere, tesókáim! Nem nőies és túlcicomázott, nem is felfújt kisgömböc vagy jellegtelen bakancs.

 

A túlzott futurizmus is távol áll tőle, cicoma pedig tényleg csak annyi, amennyi kell (pl. a külön színben választható tető, vagy az XCELLENCE plusz krómozásai). Ezen kívül férfiasan kemény, pengemetszésű ívek-hajlatok, amerre csak nézünk. Vagy minimum ott, ahol ilyenek kellenek. Nem is beszélve a meredeken felfutó övvonallal kettéosztott hátsó oszlopról, amelyet a két legmagasabb szereltségi szinten egy stilizált X betű ékesít… Na, kinek maradt még fanyalognivalója?

 

 

Belvilág

 

Ezt a strófát most a szereltséggel kezdjük, mivel e téren igen jól áll az autó. Az alacsonyabb fokon is elérhető kétfunkciós tempomaton, automata LED nappali világításon vagy fáradtság-felismerő rendszeren kívül az XCELLENCE szint alapáron kínálja az allergének 99%-át kiszűrő kétzónás automata légkondit, a 8 colos képernyővel működő Media System Plus infotainment rendszert (USB-/SD-kártyaleolvasó stb.), a kulcs nélküli ajtónyitást és indítást, a hanggal is vezérelhető Full Link telefontársítást és a hátsó parkolószenzorokat.

 

 

Tesztautónkban az utóbbi parkolókamerával,elülső szenzorokkal és aktív parkolóasszisztenssel  volt kibővítve, lásd a megfelelő ábrákat. Ezen kívül opciós holmink volt még a navigáció, az indukciós telefontöltő, a holttérfigyelő rendszer, az adaptív tempomat, a 300 W-os, mélynyomós BeatsAudio prémium hifi és még néhány holmi, összesen 3940 euró értékben.

 

 

 

Ami a többit illeti, a beltér az új Ibizáé, vagyis korszerű, tetszetős és praktikus. Nagyon jól mutat például a kétszínű műszerfal és középkonzol; utóbbi egyben bizonyíték arra, hogy még egy kisautóban is megoldható a 8 colos monitor elhelyezése holmi csúnya odatámasztás nélkül. Kifejezetten dicséretet érdemel még az autó tágas belső élettere; a megfelelő ábrán például jól látható, hogy a méretes hátsó ülőlapok előtt is mekkora térdhely marad. A koffer űrtartalma is meghaladja a kategória átlagát (Renault Captur: 377 l, Kia Stonic: 322 l). Szó se róla, sok a dicséret, de tényleg nem találtam gyenge pontot…

 

 

 

 

Az országúton 

 

Az autó erőforrása a konszern legújabb, egyliteres, háromhengeres benzines turbómotorja volt. Hogy nem az „ennek az apróságnak ez is jó lesz”  megfontolásból került az Aronába, azt bizonyítja, hogy ugyanezt a motort ott találjuk az Octaviában is, két gyengébbik verzióját pedig pl. a Volkswagen Golfban. Itt hatfokozatú kézi vagy hétlépcsős, kétkuplungos DSG automata váltóval társítható, tesztautónkban az előbbi dolgozott.

 

 

 

 

A 115 lóerő, a korán jelentkező 200 Nm-es nyomaték, és általában a motor rugalmassága dinamikus, amellett komfortos autózást tesz lehetővé, elvégre az autó saját tömege még az 1,2 tonnát sem éri el.  A 6,2 literes tesztfogyasztást is abszolút elfogadhatónak találtam, pláne hogy jó pár kilométer határszemle is benne foglaltatik.

 

Elsősorban az ilyen etapokon derült ki az is, hogy milyen jól oldották meg a varrógép-méretű aggregát felfüggesztését: a háromhengeresek időnkénti vibrációiból itt semmi nem jutott be az utastérbe. Az ismert kerregő hang is csak sportosabb induláskor, vagy intenzívebb gázadáskor. Egy szó mint száz, egyben utalva a fenti fejezetzáróra is: tényleg nagyon nehéz fogást találni az új Seat Aronán. Mondhatnám azt is: kár próbálkozni vele…

 

 

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3

Teljesítmény: 85 kW (115 LE)@5000–5500

Nyomaték:   200 Nm@2000–3500

Sebességváltó: hatfokozatú kézi

Legnagyobb sebesség: 182 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,8 s

Gyári átlagfogyasztás: 4,9 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,2 l/100 km

CO2-kibocsátás: 113 g/km

H/Sz/M: 4138x1780x1543 mm

Csomagtér:  400–823 l

Üzemanyagtartály: 40 l

A modellcsalád induló ára: 12 990 €*

A tesztelt típus induló ára: 17 160 €*

A tesztautó ára: 21 100 €*

 

* a forgalmazás megkezdésekor érvényes akciós árak

 

Vas Gyula

A szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!