Ötven év, hét nemzedék. Ezek voltak az Audi felső középkategóriás limuzinjának mutatói az idei Genfi Autószalonig. Ott ugyanis – a fél évszázados jubileum tiszteletére – bemutatkozott az autó 8. generációja.

 

Amely a modellváltást követően csakis hibrid hajtásláncokkal kerül piacra; a villanymotor azonos az önindítóval-generátorral. A hibrid hajtásláncok a gyártó szerint átlag 0,7 literrel csökkentik majd az átlagfogyasztást, az új start-stop funkció pedig – alapjáratot érzékelve – már 22 km/órás sebességnél leállítja a motort.

 

A bevezető motorskála egyébként egy háromliteres, 340 lóerős, V6-os turbós benzinesből, és egy ugyancsak háromliteres TDI-ből áll majd, 286 lóerővel és 620 Nm-es csúcsnyomatékkal. Később jön még egy kétliteres benzines, dízelfronton pedig egy 204 lóerős négyhengeres, illetve a 3.0 TDI 231 lóerős verziója. Váltóból nem lesz kézi, hanem csakis hat- vagy hétfokozatú (S-tronic vagy tiptronic) automata. A quattro összkerékhajtást a háromliteres dízellel lehet majd kombinálni. Az új A6-osnál az összkerékkormányzás is elérhető lesz, javítva a kanyarstabilitást, illetve a manőverező képességet.

 

  hirdetes_300x300   

 

Ami az infotainment rendszert illeti, két képernyőn keresztül kommunikál majd. A felső kijelző felszereltségtől függően 8,8 vagy 10,1 hüvelykes átmérőjű, míg a 8,6 colos alsón például szöveget is lehet majd beírni. Felárért 12,3” képátlójú digitális műszerfalat is kérhetünk. Szintén újdonság, hogy az új A6 okostelefonos távirányítással is képes lesz ki- és beállni a garázsba vagy parkolóhelyről.

 

Akárcsak az A8 és az A7 sportback, az A6 szintén az Audi új formai nyelvezetének hangsúlyos képviselője. Feszültséggel teli felületek, határozott élek és markáns vonalak jelzik félreérthetetlenül a business-limuzin karakterét. A kocsi külső megjelenését kiegyensúlyozott arányok, azaz hosszú motorházfedél, megnyújtott tengelytáv és rövid karosszéria-túlnyúlások határozzák meg. Az A6 hosszúsága 4939 milliméter, hét milliméterrel haladva meg elődjéét. Szélessége 12 milliméterrel 1886, míg magassága két milliméterrel 1457 milliméterre nőtt.

 

 

A széles és mélyre süllyesztett Singleframe hűtőrács, a karcsú fényszórók és az erőteljes kontúrokkal kiemelt légbeömlő nyílások sportosságot sugároznak. Oldalnézetében három markáns vonal csökkenti az autó vizuális magasságát. A sziluettet az erősen megdöntött C-oszlopokban végződő, ugyancsak feszes hatású tető határozza meg. A rövid csomagtérfedél az optimális aerodinamikai tulajdonságok szolgálatában légterelő peremben zárul. A far háromdimenziós formáit a két lámpatestet összekötő, markáns krómozott díszléc emeli ki.

 

Az új Audi A6 palettáján 14 külső szín sorakozik, köztük hét új árnyalattal. Az alapváltozat mellett a sport és a design felszereltségi szint, illetve az S line külső optikai csomag is rendelkezésre áll, amelyek számos részletben – például a Singleframe hűtőrács vagy az oldalsó légbeömlő nyílások – térnek el egymástól. Mindegyik felszereltség és szín a külső felületek hatásos fény-árnyék játékát kihasználva erősíti tovább a formavilág plasztikus, szoborszerű összhatását.

 

Dynamic photo
Colour: tango red

 

Vas Gyula

Fotók: Audi

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!