Nyerő ötlet volt a Škodától a Kodiaq szabadidő-autó Scout változatának elkészítése. Ez ugyanis nemcsak látványban attraktívabb a többi típusnál, hanem az eddigi legjobb Škoda terepjáró. Tény, hogy még nem offroad, de mindenképpen több, mint egy átlagos SUV. Hogy mitől és mennyivel, arról egyhetes tesztünk tapasztalatai alapján számolunk be.

 

A tesztelt autó a többi Škoda modellel együtt a komáromi  HELORO-CARS márkakereskedésben vásárolható meg.
Cím: HELORO, s.r.o. – Autosalón Komárno, Prowazekova 7, 945 01 Komárno, Slovakia
Telefon: 0915 496 432 vagy 035 7740 860/861, email:  [email protected].

 

 

Alaktan

 hirdetes_810x300  

 

Az alapforma természetesen változatlan, a különbségek a részletekben keresendők. Egyértelműen a terepes hatást erősítő elemekről van szó, lásd a lökhárítók és a visszapillantó tükrök matt ezüst betéteit, az ugyanolyan színű tetősíneket, valamint a 19 hüvelykes, antracit alufelniket. Na és persze a messziről látható SCOUT emblémákat az elülső sárhányókon.  Az igazán jó megfigyelő azt is észreveheti, hogy a Scout picit hosszabb a normál Kodiaqnál (+9 mm), és a hasmagassága is nagyobb (+7 mm).

 

 

Belvilág

 

A Kodiaq Scout öt- vagy hétszemélyes változatban kapható, tesztautónk ötüléses volt. Ami ebből, plusz az járgány puszta méreteiből következik: óriási a belső tér, lásd pl. a hátsó traktusról készült fotókat. A csomagtartó szintén egy kisebb repülőgéphangár: alapmérete meghaladja a 700 litert, maximuma pedig a 2 köbmétert.  Emellett praktikus kiegészítőket tartalmaz, lásd ismét az idevágó képeket; hátránya viszont a bővítésekor keletkező fenékküszöb.

 

Ami pedig a szereltséget illeti, az alapot a „civil” Kodiaq középső Ambiente szintje adja, benne kétzónás automata légkondival, kétfunkciós, önfékezős tempomattal, navigációval, elülső-hátsó parkolóradarral, tolatókamerával és elülső ülésfűtéssel. A Scout kivitel standard többletei a logóval díszített, Alcantara kárpitozású ülések, illetve az offroad menetmód-szabályozó.

 

 

A rendkívül gazdag opciós listáról pedig – egyebek között – sávtartó automatika, táblafelismerő rendszer, aktív parkolóasszisztens, önálló fűtés, háromzónás  légkondi, kétrészes panorámatető, Canton hifi és 230 V-os csatlakozó volt még az autónkban, navigációnk pedig a fejlettebb, 9,2 colos kijelzővel kombinált, hangvezérelt COLUMBUS változat volt.

 

 

Országúton, terepen

 

A kizárólag 4×4-es meghajtású Kodiaq Scout 150/180 lóerős benzin-, illetve 150/190 lovas dízelmotorral vásárolható meg. Tesztautónkban az erősebbik dízel dolgozott, a hozzá kizárólagosan járó hétfokozatú, kétkuplungos DSG automata váltóval kombinálva. Plusz még az országúti (tehát nem a terepes) menetmód-választóval, amelynek beállítási lehetőségeit lásd a megfelelő ábrán.

 

 

Külön említést érdemel közülük a személyre szabás lehetősége. A tekintélyes teljesítmény és a 400 Nm-nyi nyomaték fölényes könnyedséggel és biztonsággal mozgatja az autót, miközben fogyasztása minden gond nélkül 6 és fél liter körül tartható. Természetesen normális közlekedésről és nem terepezésről beszélünk, mert az egy másik strófa.

 

 

Amelyet azzal kell kezdenünk, hogy a Scout jóval komolyabb alvázvédelmet kapott, mint amilyennel a többi Kodiaq rendelkezik. Folytathatjuk azzal, hogy hasmagassága 187 helyett 194 mm, márpedig 20 centit ostromló szabad magassággal már meg lehet engedni egyet-mást. Aztán ott van a már említett terepes menetmód-szabályozó, amely egy-egy gombnyomásra állítja át a hajtáslánc elektronikus rendszereit.

 

 

Kissé megszelídül például a gázreakció, vele ellentétben gyorsabban reagál az elektronikus differenciálzár, az ABS és a kipörgésgátló pedig megengedőbbé válik, magyarán később lép közbe. Egy sártengerben araszolva az is hasznos információ lehet, hogy éppen milyen szögben állnak az első kerekek; offroad rezsimben ez is megjeleníthető a kijelzőn.

 

 

Egy szó mint száz: ezzel az arzenállal tényleg messze nem kell annyira félteni az autót egy-egy rázósabb-szétvertebb földúton, netán mélyebb dagonyában, mint jó néhány csillivilli SUV-t. A Kodiaq Scout ugyanis ezeknél sokkal többet tud…

 

Vas Gyula

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

 

 

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1968 cm3

Teljesítmény: 140 kW (190 LE)@3500–4000

Nyomaték: 400 Nm@1750–3250

Sebességváltó: hétfokozatú DSG automata

Legnagyobb sebesség: 210 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,9 s

Gyári átlagfogyasztás: 5,7 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,6 l/100 km

CO2-kibocsátás: 150 g/km

H/Sz/M: 4706x1882x1676 mm

Hasmagasság: 194 mm

Orrszög/farszög/: 19,1/15,7°

Utánfutó: max. 2500 kg

Csomagtér: 720–2067 l

Üzemanyagtartály: 60 l

A Scout modellcsalád induló ára: 35 750 €

A tesztelt típus induló ára: 39 740 €

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.