Az emberek ugyanis radikálisan megváltoztatják az éghajlatot. A jelenlegi 38 fokos meleg helyett 45 fokos melegek, szárazság, szűk termés és éhínség vár ránk.

 

A jelenlegi hőség csupán gyenge változata annak, ami ránk vár. A szakemberek szerint az éghajlati változások az átlagos hőmérsékletet néhány fokkal meg fogják emelni.

 

Amikor ez a változás utoljára bekövetkezett, akkor a trópusok áthelyeződtek a sarkköri térségbe az Egyenlítőn pedig az élet összes jele eltűnt.

 

 hirdetes_810x300  

A történelem legmelegebb időszaka

 

A tudósok megállapították, hogy a történelem legmelegebb időszaka a Földön 225 és 65 millió évvel ezelőtt volt. Ebben az időszakban a dinoszauruszok domináltak a világban.

 

Ebben a korszakban az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fokkal volt magasabb napjaink hőmérsékleténél. Az akkori Pangea kontinens  (kb. 180 millió évvel ezelőtt esett szét) Egyenlítő körüli területei sivataggá alakultak.

 

A forró éghajlat egészen a harmadkorig tartott, majd a harmadkor végén megkezdődött a lassú lehűlés.

 

Fotó: nytimes.com

 

A felmelegedés és a lehűlés okai

 

A Földön az éghajlat különböző okok miatt változik. Többek között befolyásolja a Föld forgástengelyének kilengés, valamint a Nap körüli keringés során bekövetkezett változások.

 

A legnagyobb befolyása azonban a szén-dioxidnak van. Ha a légkörbe több szén-dioxid kerül, akkor jobban felmelegszik az éghajlat. Azonban ha a növények elnyelik a szén-dioxidot, akkor megkezdődik a lehűlés folyamata.

 

Mi vár ránk?

 

A jövőnk nem valami rózsás. „Attól függően, hogy mennyi fosszilis szenet bocsátunk ki az atmoszférába, a levegő globális hőmérséklete ennek az évszázadnak a végéig 1,1 és 6,4 Celsius-fokkal emelkedhet meg” – írják a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakemberei.

 

Amennyiben a levegő hőmérséklete hat fokkal emelkedne meg, akkor az már a másodkor éghajlatához hasonlítana. Mivel a trópusi és szubtrópusi területeken több százmillió ember él, ezért a felmelegedésnek katasztrofális következményei lesznek az emberiségre nézve.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: TVNoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!