Nehezen érkezik meg hozzánk a hideg levegő. Az átlagos értékekkel összehasonlítva a januári hónap jóval melegebb volt, a lehűléssel pedig három-négy napnál tovább ne számoljunk.

 

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok területeinek nagy része jóval délebbre fekszik, mint Szlovákia, mégis minden évben rekord mennyiségű hóval küszködik. Amíg Amerikának a sarkvidéki hideggel és végeláthatatlan hóval kell szembenéznie, addig Szlovákiában az utóbbi években szinte ritkaságszámba megy a kemény tél és az óriási havazás.

 

Míg a szlovákiai Ógyallán az átlagos januári hőmérséklet -1,6 Celsius-fok volt, addig az amerikai Grand Portage városában – ami ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint Ógyalla – az átlagos januári hőmérséklet -13 Celsius-fokra süllyedt. S míg Ógyallán a napokban 2–3 fokot mérhetünk esővel, esetleg havas esővel, addig Grand Portage a több mint 30 centiméteres hóval próbál megbirkózni.

 

 hirdetes_400x285  

Észak-Amerikában a hegységek a délkörök irányában helyezkednek el, tehát északról déli irányba. Télen az Arktisszal csupán a befagyott tenger köti össze, így a hideg levegőt semmi sem gátolja abban, hogy délre hatoljon“ – magyarázza Milan Lapina klimatológus.

 

Fotó: The Weather Channel

 

A hegyeknek és a be nem fagyott óceánnak köszönhetően az északi hideg levegő nem éri el olyan könnyen Szlovákia területét. Az Alpok, a Pireneusok és a Kárpátok hegyvonulatai nyugatról kelet felé húzódnak, így a hideg levegőnek természetes gátat szabnak.

 

Európa mellett folyik a meleg Golf-áramlat, de Norvég-, a Barents-, és az Északi-tenger is meleg. Jelentős hideg levegő télen csupán az Észak-Urál felől érkezhet hozzánk“ – magyarázza Lapin. Európában a levegő azonban általában nyugatról kelet felé áramlik, így a hideg levegő ritkábban hatol be hozzánk.

 

Meleg tél

 

Pozsonyban a januári átlaghőmérséklet öt fokkal a sokéves átlaghőmérséklet fölött volt, míg a kelet-szlovákiai Nagykemencen 5,4 fokkal. A decemberi átlaghőmérséklet szintén meghaladta a sokéves átlagot: a meteorológusok három fokkal melegebbet mértek.

 

Az enyhe tél esetén is rengeteg hó hullhat, mivel a meleg levegő több vízpárát szív fel“ – magyarázza Pavel Matejovič meteorológus. A levegőben lévő több vízpára pedig több lehetséges esőt is jelent.

 

Az utóbbi napokban ez a jelenség játszódott le Moszkvában is, ahol az „évszázad“ hóvihara tombol. Az elmúlt hétvégén Moszkvában több hó hullott, mint amennyi átalában egy hónapban szokott. Moszkvában az átlagos januári hőmérséklet 0 fok körül mozgott, míg általában az évnek ebben a szakaszában az átlaghőmérséklet -10 fok szokott lenni.

 

Fotó: Daily Express

 

Az elmúlt években, ha esett is hó, az is nagyon rövid idő alatt elolvadt. A hó általában csak az 1000 méter feletti magasságokban marad meg“ – mondja Lapin, majd hozzáteszi, hogy Szlovákia területeinek csupán az 5,4 százaléka fekszik ilyen magasságban.

 

A meleg tél azonban azt jelenti, hogy februárban és márciusban jelentős hideg levegő áramlik majd az orszgába. Szlovákiában a téli évszak végéig még jelentősen lehűlhet a levegő, ám ez a lehűlés is csak három- négynapos lesz.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/AP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!