A tavaszra hajazó novemberi napok után a hónap végére megérkezik a tél Szlovákiába. Jövő héttől nemcsak a hegyekben, de az alföldön is fagyni, valamint havazni fog.

 

„A hétvégén kezdődő lehűlést főként éjszakánként fogjuk megérezni, hiszen vasárnaptól az alföldön is fagyni fog. Ettől jelentősebb lehűlésre november végén kell számítani. Az előrejelzések szerint ekkor köszönt be a valódi téli hideg hóval és erős fagyokkal fűszerezve“

 

– mondta Pavel Matejovič klimatológus a TASR-nek.

 

A klimatológus elmondása szerint most sokkal jelentősebb lesz a lehűlés, mint október végén, amikor a hó csupán a hegyvidéki térségekben mutatta meg magát, az alacsonyabban fekvő vidékeken pedig csak a nappali hőmérséklet csökkenése jelezte a hideg levegő beáramlását.

 hirdetes_810x300  

 

Amikor novemberben érkezik meg a hideg…

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint vasárnaptól a nappali hőmérséklet már csak 6 és 7 Celsius-fok között fog alakulni, míg az ország északi részén ennél is hidegebb lesz. Éjszaka már fagyhat is, a völgyekben és a völgykatlanokban -5 és -10 Celsius-fok közé süllyedhet a hőmérséklet. Emellett gyenge havazásra, hóviharra, az alföldön pedig havas esőre lehet számítani.

 

A következő lehűlési hullám jövő hét végén éri el az országot, akkor már a nappali hőmérséklet is nulla Celsius-fok felé fog közelíteni, éjszaka pedig még inkább fagypont alá fog süllyedni a hőmérséklet.

 

Mennyi a valószínűsége a fehér karácsonynak?

 

Arról, hogy a hideg időjárás kitart-e decemberig, s egyáltalán fehér karácsonyunk lesz-e, a meteorológusok szerint korai beszélni. Az előrejelzési modellek csupán két hétre előre tudják megjósolni az időjárást, így a decemberi időjárásról egyelőre csupán statisztikai adatok alapján lehetne vélekedni.

 

„A statisztikai adatok alapján valószínű, hogy az ország délnyugati részén karácsonykor nem lesz hó. Általánosságban csupán 30%-nyi a valószínűsége annak, hogy az alacsonyabban fekvő vidékeken fehér lesz a karácsony.

 

Szlovákia egész területén – beleértve az alföldet is – az utolsó igazi, fehér karácsony 2002-ben volt. Természetesen a hegyekben más a helyzet. Ott a fehér karácsony valószínűsége sokkal magasabb. Például 95%, hogy a Csorba-tón karácsonykor havazni fog. De ebben a pillanatban pontosan nem lehet meghatározni, hogy milyen idő lesz karácsonykor“

 

– mondta Matejovič.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Clever Winter

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!