Pártelnökként, megyei képviselőként is megméretteti magát a november 4-i választásokon az MKP elnöke. Menyhárt Józsefet kérdeztük a megyei választások tétjéről, magyar sikereikről, céljaikról, de a Körkép.sk kérdésére elárulta azt is, milyen eredménnyel lenne elégedett november elején.

 

Mi a tétje a november 4-i megyei választásoknak az MKP számára?

 

Pártelnökként is úgy vélem, a választásoknak elsősorban a választók szempontjából van tétje. A megyei választások egy-egy régió erősödéséről, illetve leépüléséről szólnak. A megyék szerepe túlmutat a törvény által rájuk szabott kereteken – megfelelő munkával és politikai érzékkel, ha megakadályozni nem is, de ellensúlyozni lehet az országos politika hibás döntéseit.

 

 hirdetes_400x285  

Tévedés azt hinni, hogy a megyei költségvetés arányos elosztása automatikus. Minden centért meg kell küzdeni, épp ezért minden szavazat fontos. Sem Pozsonyból, sem Brüsszelből nem lehet megyei politikát folytatni.

 

Első ízben töltötte ki megyei mandátumát a most végződő választási időszakban. Megyei képviselőként mire a legbüszkébb?

 

Arra a csapatmunkára, ami az elmúlt négy évben az MKP megyei frakcióját jellemezte. A két járásból összesen tizenketten voltunk képviselők, ezzel a legerősebb megyei képviselőcsoportot alkottuk.

 

Ennek megfelelően tudtunk tárgyalni, lobbizni, dolgozni. Megyei alelnökünk, Berényi József a legaktívabb megyei alelnökként működött. Rendszeresen kérte számon a megyei hivatal munkatársain a mi prioritásainkat is.

 

Megyei választások a Felvidéken – Megjelent a Körkép.sk legújabb tematikus magazinja

 

Melyek Nagyszombat megye, de ezen kívül a teljes dél-szlovákiai, magyarlakta térség legfontosabb, megoldás előtt álló feladatai megyei szempontból?

 

A polgárok többsége a megyével mint közútkezelővel találkozik. Kissé sarkítva: ha jó az út, jól dolgozik a megye, ha járhatatlan, rosszul végzi a feladatát.

 

Az utak állapota ezért mindenütt kiemelt téma, így Nagyszombat megyében is. A felújításokat folytatni kell, de hosszú távon a tranzitforgalom valamilyen szintű korlátozása elkerülhetetlennek tűnik. Ide értve az állami autópálya építések során terhelt megyei utakat is.

 

Nem lehet cél, hogy az autópályák építésével párhuzamosan az anyagszállító tehergépkocsik a polgárok által továbbra is használt megyei utakat tönkretegyék.

 

Milyen eredménnyel lenne elégedett az MKP számára az egyes megyékben?

 

Az MKP hagyományosan regionálisan erős párt, a magyarok által lakott öt megyében 41 képviselővel és 3 megyei alelnökkel voltunk jelen. Pozícióinkat szeretnénk megőrizni. Ott, ahol erre tényleges fogadókészség mutatkozott, sikerült koalíciókat kötni. Pozsony megyében például így négy helyett hat jelöltet indíthatunk.

 

A Magyar Közösség Pártja a gazdaságilag, kulturálisan és szociálisan is erős régiókat tartja a fejlődés alapjának. Ehhez kell az erős képviselet, ami biztosíthatja, hogy ne csak szemlélői, hanem irányítói legyünk a megyei politikának

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: körkép.sk/kpa

 

Az interjú a ‘Szlovákiai Magyarok’ Megyei választások a Felvidéken című e-magazinban jelent meg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!