Ahogy arról a Körkép.sk-n beszámoltunk, pénteken az utakra vonultak a mezőgazdászok, hogy jelezzék, egyáltalán nem elégedettek azzal, ahogyan az állam a gazdák problémáit kezeli. Az országos gazdatüntetés komáromi helyszínén ott volt Varga Péter, az MKP mezőgazdasági alelnöke, a Gazda PT elnöke is.

 

A Körkép.sk-nak arra a kérdésére, hogy véleménye szerint miként lehetne javítani a gazdák helyzetén, az MKP politikusa elmondta,

 

„Nagyon sürgősen egy átfogó agrárpolitikai koncepció megalkotására van szükség, amely felemeli a vidéki gazdaságokat. Minderre azért lenne szükség, mert nagyon nehéz helyzetbe került a szlovákiai agrárium és élelmiszeripar”

 

Hangsúlyozta, a mostani állami agrárpolitikát a nagyipari lobbik határozzák meg, a mezőgazdasági minisztérium tevékenysége pedig kimerül abban, hogy lehívja az uniós agrártámogatásokat.

 hirdetes_300x300  

 

„Nincsenek olyan tanácsadó és támogató szervek, amelyek a kisebb családi vállalkozásokat felkarolnák”

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Mint mondta, nagyon sok probléma halmozódott fel az elmúlt években. Vargától megkérdeztük azt is, miben tud segíteni az MKP a gazdáknak a jelenlegi helyzetben.

 

„Az MKP-nak kész koncepciója van a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területére, sajnos azonban, nemhogy kormánytényező, de még parlamenti párt sem vagyunk. Együttműködünk ezeknek a koncepcióknak a kialakításában a demokratikus ellenzékkel is. Nyilvánvaló, ha a következő választási ciklusban bekerülnénk a parlamentbe, prioritásként kezelnénk az agráriumot és az élelmiszeripart is”

 

Varga ennek fontosságát azzal magyarázta, hogy az agrárium és az élelmiszeripar a jelenlegi 35 ezer álláson túl további 50 ezer álláshelyet lenne képes kialakítani.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

További ajánlott írások:

 

MKP: Egyetértően támogatjuk a gazdák országos megmozdulását

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!