Az MKP Országos Tanácsának elnökét kérdeztük a párt szakmai politizálásáról, a magyar államfőjelölt kilétéről és a közelgő önkormányzati választásokról.

 

A Körkép.sk interjújából kiderül:

  • Őry szerint sokkal több magyar műsorra lenne szükség a szlovák közmédiában
  • Az MKP hamarosan érdekes témával jön elő, mely érinti a felvidéki magyarságot
  • A párt magyar államfőjelöltben gondolkodik, de Bugár indulásával kapcsolatban megvárnák a Most-Híd döntését
  • Komárom valószínűleg kiemelt figyelmet kap az önkormányzati választások előtt
  • Az MKP nem tart attól, hogy polgármester-jelöltjei közül többen inkább függetlenként fognak indulni és bízik a jó eredményben

 

 

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, ahol több magyar műsort követelt a szlovák közmédiától. Hol látja a minőséget, a szakmai és személyi garanciákat a bővebb műsorstruktúra megtöltésére piacképes tartalommal?

 hirdetes_300x300  

 

A közbeszéd részévé kell tenni, hogy nincs betartva a törvény. Két évvel ezelőtt, amikor felvetettem a témát, több megkeresést kaptam a televízióban dolgozó magyaroktól, hogy elég magyar személy van náluk ahhoz, hogy olyan önálló stúdiót vagy egységet tudjanak létrehozni, amely biztosítani tudná a magyar nyelvű sugárzást. Nem kell minden egyes gyártásnak magyar nyelvűnek lennie. Biztos vagyok benne, hogy akár olyan partnerszervezeteket is tudna találni a szlovák televízió, amely biztosítaná, hogy például a magyar filmarchívumból egy-egy adott filmet ingyen és bérmentve odaadjanak azért, hogy magyar nyelven a szlovák televízió leadhassa.

 

Másik kérdés, hogy a digitalizáció világában ma egy bármilyen közösségileg elérhető kereskedelmi csatornát műholdas vételnél át tudok kapcsolni nyelvileg. A gyerekműsorokat ötféle nyelven tudom nézni. Ebben a világban elég furcsa, hogy a törvény megfogalmaz valamit, amit nem tudunk betartatni, és arra beszéljük ki magunkat, hogy nincs rá pénz. Ez nem igaz, hiszen az itteni kisebbségek ugyanúgy befizetik a koncessziós illetéket, illetve ugyanúgy adófizető polgárok.

 

Az MKP preferenciái az elmúlt felmérések alapján csökkennek, jó esetben stagnálnak. Milyen témákkal szeretnék visszaszerezni a választók bizalmát? Ez például az egyik?

 

Nem ennek a függvénye. Ez a téma két éves. A levelet még 60 napja elküldtem, de a mai napig nem érkezett válasz. Úgy láttam, hogy itt az ideje, hogy ezzel kijöjjünk. Két-három hét múlva, amint releváns információkat kapok, új, nagyon érdekes témával fogok kijönni.

 

Mivel kívánja az MKP megszólítani a választókat? A csallóközi víz kérdését a Lex Csallóköz esetében átvette a Most-Híd, illetve az SaS…

 

…ne menjünk a témák elé. Egyik dolog egy színházban az, ami külsőleg zajlik, és másik dolog az, ami valójában történik. Nagyon rövid időn belül azt gondolom, hogy rá fogok mutatni olyan kérdésekre, amelyek az itteni magyar közösséget érintik és valójában zajlanak és nem a kirakatnak szólnak.

 

Államfőválasztás. Az MKP esetleges saját jelöltjének kiválasztásával az Országos Elnökség illetve az Országot Tanács (OT) fog foglalkozni. Az OT elnökeként mi az ön álláspontja a kérdésben?

 

Azt gondolom, hogy kell, hogy legyen egy magyar jelölt. Olyan magyar jelölt, aki fel tudja hívni az itteni sajátos problémákra a többségi nemzet figyelmét is. Nem megszokott mantráknak megfelelően hívja fel a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyek megjelennek. Én elképzelhetőnek tartok egy párton kívüli személyt is adott esetben államfőjelöltként. Az elég nyilvánvaló, hogy magyar nemzetiségű jelöltnek a valós esélye, hogy államfő legyen, nagyon alacsony. De azt gondolom, hogy az itteni kisebbségvédelem és magyar közösség szempontjából elengedhetetlen, hogy egy megfelelő, nem megosztó jelöltje legyen az itteni magyarságnak.

 

Mi a személyes véleménye Bugár Béla elfogadhatóságáról? Egyre reálisabb, hogy a Most-Híd őt kívánja indítani.

 

Egyelőre nem jelentették be, én megvárnám, hogy bejelentsék. Egy olyan pártban, ahol hétfőn Országos Tanácsi döntés van arról, hogy kedden az előrehozott választásokról fognak tárgyalni, ezt követően saját határozatukat felrúgva teljesen más tárgyalást folytatnak le, én nem kívánok a sajtóvisszhangokra reagálni. Megvárom, amíg döntés születik róla. Belebegtetnek, hogy döntenek valamiről, majd másnap teljesen mást cselekednek.

 

Az itteni magyarságnak alapvetően egy olyan személyre van szüksége, aki mögé államfőjelöltként be lehet sorakozni. Az MKP mellé szeretnék egy olyan személyt javasolni, aki nem megosztó személyiség ebben a társadalomban és a magyarság szempontjából kiemelt fontosságú lesz, hogy közösségként megjelenjen.

 

Lesz saját polgármester-jelöltje az MKP-nak Komáromban?

 

Ügyintézés alatt van, hogy milyen jelölt lesz.

 

Knirs Imre elfogadható jelölt lehet az MKP-nak?

 

Helyi szervezeti döntés az MKP részéről, hogy adott esetben ki legyen jelölt. Amennyiben a Komáromi járás – és ez valószínűleg így lesz – kiemelt stratégiai helyként fogja kezelni Komárom városát, akkor az Országos Elnökségnek lesz beleszólása. Amíg nem történtek meg a jelölések, túl korai konkrét személyről beszélni. Had döntsék el a helyiek, hogy ki lesz a jelöltjük. Nem szeretnék ennek elébe menni, ugyanúgy nem szeretnék neveket mondani, mert nem fogom befolyásolni a komáromiak döntését. Van helyi szervezet, működik, megalakult. Mutassák meg, hogy tudnak tevékenykedni, mutassák meg, hogy milyen ügyesek. Olyan név legyen, aki megválasztható.

 

Nem fél attól a párt, hogy látva a preferenciákat, a polgármesterjelöltek a novemberi önkormányzati választásokon inkább a független színekben való indulást választják?

 

Minden kérdést két oldalról lehet megvizsgálni. Az egyik oldalon meg lehet vizsgálni azt, hogy vajon célirányosan reprezentálják-e alul egy adott párt preferenciáit pont azért, hogy elforduljanak tőle, mert ilyen is volt már a világon. Másik dolog, hogy ugyanilyen alulméréseket hoztak a korábbi (önkormányzati vagy megyei) választásoknál és mindkét esetben sikerült hozni az előző időszakhoz hasonló eredményeket, amik harmadik-negyedik helyeket mutattak országos viszonylatban. Az önkormányzati választásokon az MKP mindig jól szerepelt, és most is jól fog szerepelni. Úgy, ahogy az az MKP-tól elvárható.

 

Király Zsolt

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!