A Füleki Vármúzeum Bebek-tornya adott otthont a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia első kiállításának, amely elsősorban a felvidéki kézművesek legszebb alkotásaiból mutatott be egy válogatást.

 

A kiállítás megnyitója. Háttérben: Titton Viktótia, Jámbor Mónika, Agócs Attila. Felvétel: Illés Gábor.

 

A háromnapos kiállítás az Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztivál és Szólótáncverseny társprogramjaként valósult meg. Az érdeklődők 28 alkotó, a szakmai zsűri által kiválogatott műveit tekinthették meg.

 

 hirdetes_400x285  

 

 

A nevezett szervezetek idén áprilisban hirdették meg pályázatukat a kiállításon való részvételre, azzal a céllal hogy előmozdítsák a felvidéki kézművesek alkotókedvét. A Kézműves Szövetség a színvonalas bemutatkozás mellett teret és fórumot kívánt teremteni a szakmai tapasztalatcserére is.

 

 

A kiállításon többek között a Motolla Kézműves Baráti Kör tagjai (Benko Pál, Popovics Judit, Német Bozó Andrea, Gyetvai Zsuzsa, Benkoné Horkay Tünd, Anderko Andrea), a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely, Varjú Tamás, Lukács János, Kšenicová Renáta, Göbő Judit, Borsodi Valéria, Palmé Ivett, Batyúr Jaroslav, Slíž Róbert, Vranai Erika alkotásai voltak láthatóak.

  

 

A szövetségről és céljairól Benko Pál elnökségi tagot, a füleki Motolla Kézműves Baráti Kör vezetőjét kérdeztem.

 

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség mint szervezet néhány hónapos előkészítés után idén tavasszal lett bejegyeztve. Maga a szervezet már korábban, a 2017 júliusában Rozsnyón megtartott „Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében” konferencián alakult  meg.

 

 

A központja nincs helyhez kötve, a régiók kézműves szervezetei vannak benne képviselve. Alapjaiban két kézműves szervezet, a füleki Motolla és a Gömöri Kézművesek Társasága hozta létre. Maga a szervezet össz-szlovákiai lefedettségű, s az említett konferencián kibővült a Nyitra (Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely) és Lévai  környéki szervezetekkel is.

 

 

Az elnökség 5 tagú, akik a régiókat képviselik. Elnöke Jámbor Mónika, a további tagok Benko Pál (Fülek-Motolla), Nagy György (Rozsnyó), Göbő Sándor (Léva) és Neszméri Tünde (Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely, titkár).

 

A Szlovakiai Magyar Kezműves Szövetség elnöksége – Göbő Sándor, Neszméri Tünde, Jámbor Mónika, Nagy György és Benko Pál. Felvétel: Illés Gábor.

 

A Szövetség azzal a céllal alakult meg, hogy irányt mutasson a kézművességben. Szeretnénk ha a népművészethez kötődő alkotások is úgy letisztulnának, mint ahogyan ez megtörtént a néptánc esetében. A táncház mozgalom szépen letisztította a népi vonalat, s látjuk, hogy milyen jól működik. Ezt meg kell tennie a tárgyalkotó művészetnek is, ahol ilyen szempontból le vagyunk maradva.

 

 

A kiállítást is azért szerveztük, hogy alkotások szülessenek. Meg kell mutatni, hogy kb. mik az irányvonalak, mi az, amit követni kell, mit illik/lehet követni a minőségi termékek elkészítéséhez. Nagyon sokan dolgoznak ebben a kategóriában, de nincsenek tisztában az alapértékekkel.

 

 

A szakmai bővülés folyamatos, a szervezett nyitott, bárki  jelentkezhet tagnak. Nem kész népművészeket várunk, hanem olyanokat, akik jól dolgoznak, vagy szeretnék képviselni a szervezet irányvonalát, vannak elképzeléseik. Jelenleg a tagjaink száma megközelíti a 30-at.

 

 

A pályázatra beküldött alkotásokat egy szakmai zsűri bírálta el, amely az alkotások 70%-át jónak találta.

 

 

A kiállítás vándorkiállítás. A legközelebbi bemutatása valószínűleg Szepsiben lesz a Szepsi Művelődési Intézet szervezésében. Jövő év februárjáig lesz ott látható. Vannak további felkérések is. Rimaszombat is szeretné bemutatni a Tompa Mihály országos versenyen, de jelezték az érdeklődésüket Szamosújvárból is.

 

 

Tervezzük a kiállítási anyag bővítését, jövő tavasszal újabb pályázatot hirdetünk ki, s azok az alkotások is bemutatásra kerülnek. A szakmai tanácsadás területén a Hagyományok Háza a partnerünk, rajtuk, az általuk szervezett szakmai fórumokon és találkozókon keresztül valósul majd meg.

 

 

Puntigán József

Nyitókép: Illés Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!