Családtagjai mellett pályatársai és tisztelői közül sok százan kísérték utolsó útjára Csoóri Sándor írót, költőt, filmalkotót szerdán Budapesten, az Óbudai temetőben. A nemzet művészét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mellett Tornai József Kossuth-díjas író; Illyés Mária, Illyés Gyula lánya és Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező búcsúztatta.

Csoóri Sándor mindig a magyarokkal volt

 

– hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

 

Balog Zoltán kiemelte:

 

 hirdetes_810x300  

ha a 21. század magyarjai erős közösséget akarnak alkotni, akkor újra élniük kell a népi hagyományt, nem valamilyen foszladozó nosztalgiából, hanem mint a megmaradás és gyarapodás egyik fontos zálogát.

 

Csoóri Sándor maga volt az élet, a gondolkodás és a modern költészet. Halála a második világháború utáni magyar irodalom és szellemi világ legnagyobb vesztesége

 

– mondta Tornai József költő. Mint beszédében kiemelte, Csoóri Sándor ott volt az új modern magyar líra megszületésének pillanatában. Hozzátette:

 

nemcsak politizáló, sőt lázadó költő, közéleti egyéniség volt, de a hatvanas évektől járta az országot, és nagy felháborodást kiváltó irodalmi riportkönyvet írt a paraszti gazdaságok tönkretételéről.

 

Kósa Ferenc: az igazmondást választotta menedékül 

 

Csoóri Sándor a kommunista diktatúra idején nem a zsarnokság túlerejét mérlegelte és nem az elnémulást választotta menedékül, hanem az igazmondást, mert egy magyar költőnek ez a dolga

 

– fogalmazott Kósa Ferenc filmrendező.

 

Csoóri Sándor szelleme életművében velünk marad

 

– mondta el Illyés Mária művészettörténész, Illyés Gyula lánya.

 

Felidézte:

 

Illyés Gyula és az által a fiatalon patronált Csoóri Sándor ízlésbeli és véleménybeli hasonlósága számos dologra, a küzdelmek megvívásának módozatára is kiterjedt: nem a viszály, hanem az egyetértés lehetősége volt a fontosabb számukra.

 

 

(MTI)

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök (j), Sára Sándor filmrendező (j4) és Kósa Ferenc fimlrendező (j3)  Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a nemzet művésze koporsójánál a sírnál az Óbudai temetőben 2016. szeptember 21-én (MTI/Illyés Tibor)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!