Európai mércével mérve a fürdésre alkalmas édesvizek minősége Európában minden évben javul. Két évtizeddel ezelőtt a vizsgált vizek 56 százaléka felelt meg az elvárásoknak, ma már több mint 96 százalék. Szlovákiában sajnos a trend fordított.

 

Szlovákiában tavaly 33 területet vizsgáltak meg, ebből 81,8 százalék teljesítette az egészséges fürdéshez szükséges minimális elvárásokat és csupán 48,5 százalék érte el a kiváló kategóriát. Mindkét esetben 5 százalékos csökkenés tapasztalható.

 

Luxemburg áll a legjobban

 

 hirdetes_300x300  

A legjobb fürdővizek Luxemburgban vannak, melyet Ciprus, Málta, Görögország, Horvátország, Olaszország, Németország és Ausztria követ. A fürdésre ugyan még alkalmas, de legkevésbé minőségi fürdővizek Albániában találhatóak.

 

Európában szép számmal vannak fürdésre alkalmatlan területek is, összesen 385. Számuk csökkent az előző évhez képest. A legtöbb ilyen Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban található.

 

Jobb szennyvízelvezetés, magasabb vízminőség

 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) vizsgálata szerint azok a területek tudtak javítani vizeik minőségén, akik többet költöttek szennyvízelvezetésre, de igaz az is, hogy a jelenlegi állapot 40 év fokozatos beruházásainak eredménye. Főleg nyugat-európai városokról van szó.

 

A vizek minőségének romlása az EEA szerint visszavezethető a mezőgazdasági termelésben felhasznált vizekre is, amelyek visszajutva a természetbe szennyezhetik a talajvizet.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eea.europa.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!