Az elmúlt évben Szlovákiában, idén Magyarországon alakultak meg a országok területén működő geoaparkok hálózatai ill. az azok működését biztosító tárcaközi geopark bizottságok. A Magyar Geopark Bizottság idei második találkozóját a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geoparkban tartotta meg, melynek részeként első alkalommal találkoztak  a szlovák és magyar geopark bizottságok képviselői is.

dsc_5565
Agócs Attila, Fülek város polgármestere. Felvétel: Puntigán József.

 

A szakmai találkozónak Fülek adott otthont. A Magyar Geopark Bizottság küldöttségét Rácz András, a magyar Földművelési Minisztérium környezetügyi helyettes államtitkára, a Magyar Geopark Bizottság elnöke vezette.

 

Tagjai Érdiné Szekeres Rozália főosztályvezető, a Természetmegőrzési Főosztály, a Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság Természet és tájvédelmi munkacsoportjának magyar oldali vezetője, Balczó Bertalan, főosztályvezető (Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály), Pádárné Török Éva osztályvezető (Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály), Egri Csaba barlangtani referens, a Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság Természet és tájvédelmi munkacsoportjának tagja valamint Vincze Péter, földtani referens, a Magyar Geopark Bizottság titkára voltak.

 

 hirdetes_810x300  
A Füleki Várban. Jobb oldalon Agócs Attila és Rácz András. Felvétel: Puntigán József.

 

A szlovák küldöttséget Ivan Mesarčík, a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium Földtani és természetvédelmi Források Szakosztályának főigazgatója vezette, tagjai Roman Hangáč és Milan Fabián a szakosztály munkatársai, valamint Ivona Cimermanová, a Szlovákiai Geoaparkok Hálózat tárcaközi Bizottságának tagja voltak.

dsc_5585
A Füleki Vármúzeumban. Felvétel: Puntigán József.

 

A találkozón jelen voltak a Novohrad-Nógrád Geopark munkatársai Anderko Erika, a Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulás elnöke és Oláh Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark kft. ügyvezető igazgatója vezetésével.

 

dsc_5605
Ismerkedés a füleki várdomb geológiai szerkezetével. Felvétel: Puntigán József.

 

A szakmai találkozó kora délelőtt a Füleki Vár és az ottani földtani szelvény megtekintésével vette kezdetét. A megjelenteket Anderko Erika, elnöke és Agócs Attila, Fülek város polgármestere üdvözölték, aki kifejezte reményét, hogy a találkozó a geoparkokat érintő feladatok és problémák kölcsönös megismerése mellett egy hosszabb távú együttműködés kezdete is lesz. A várat és annak kiállításait Titton Viktória, a Füleki vármúzeum igazgatója mutatta be.

 

dsc_5613
Szakmai találkozó Füleken. Felvétel: Puntigán József.

 

A füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ tanácstermében megtartott munkatalálkozón a két ország képviselői megismerkedtek a geopark hálózatok eddigi munkájával, azokkal a szlovákiai és a magyar törvényekkel és szabályozásokkal, melyek alapján működnek és működhetnek a természetvédelmi védett területek valamint geoparkok.

 

A földtudományi természeti értékek védelmének helye a magyar és szlovák jog és intézményrendszerben c. előadásokat Vincze Péter és Ivan Mesarčík tartották.

dsc_5615
Oláh Péter és Anderko Erika. Felvétel: Puntigán József.

 

A küldöttségek részéről a résztvevőket Ivan Mesarčík és Rácz András, a vendéglátók részéről pedig Anderko Erika és Oláh Péter köszöntötték, akik a Novohrad-Nógrád Geoapark eddigi működésének tapasztalatait is ismertették.

 

dsc_5622
Ivan Mesarčík eléoadása (bal oldalon). Felvétel: Puntigán József.

 

A szlovákiai geoparkok helyzetét és tapasztalatait Ivona Cimermanová és Roman Hangáč foglalták össze, a működő szlovák-magyar természetvédelmi, benne az előkészítés alatt álló közös projekteket Egri Csaba foglalta össze.

dsc_5631
Ivona Cimermanová, Ivan Mesarčík. Felvétel: Puntigán József

 

Előadásaikban Gaál Lajos, rimaszombati barlangász és geológus valamint Prakfalvi Péter, magyarországi bányafelügyeleti főgeológus szakmai előadásaikban a két ország élettelen, földtudományi természeti értékeire, a barlangokra és karsztokra, valamint a határon átnyúló földtani képződményekre összpontosítottak.

dsc_5698
A Magyar Geopark Bizottság őszi ülése Eresztvényben. Felvétel: Puntigán József.

 

A találkozón javaslatként hangzott el, hogy a geoparkok és azok működtetésének problémái kerüljenek be a Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottságok Természet és Tájvédelmi munkacsoportjának megtárgyalandó feladatai közé.

dsc_5713
Őszi ülés Eresztvényben. Rácz András összefoglalója. Felvétel: Puntigán József.

Párhuzamosan ezzel a találkozóval a Magyar Geopark Bizottság tagjai Balázs Csaba (Szlovákia) és Drexler Szilárd vezetésével megtekintették a Somoskői várat és a bazaltömlést, valamint bejárták a somoskői erdőrezervátum tanösvényét.

dsc_5722
Eresztvény. A Novohrad-Nógrád Geopark bemutatása. Felvétel: Puntigán József.

 

A Novohrad-Nógrád Geopark eresztvényi látogatói az oktatási központjában  megtartott délutáni ülésen Anderko Erika és Oláh Péter Novohrad-Nógrád Geopark tapasztalataival és eddigi működésével ismertették meg a jelenlévőket.

Korbély Barnabás csoportvezető, földtudományi szakreferens az Európai Geopark Hálózat Koordinációs Bizottságának tagja beszámolt az UNESCO Európai Geoparkok Hálózat koordinációs bizottságának angliai üléséről, melyen a Novohrad-Nógrád Geoprkot Ivona Cimermanová és Szarvas Imre képviselték.

dsc_5741
Korbély Barnabás beszámolója. Felvétel: Puntigán József.

 

Az ülést Rácz András, elnök vezette, a Geopark Bizottság ez évi tevékenységéről Vincze Péter számolt be.

dsc_5642
Vincze Péter. Felvétel: Puntigán József.

 

Horváth Gergely a Nemzetközi Földrajzi Unió Geopark Albizottságának munkájáról számolt be. Prakfalvi Péter a Magyar Értéktárba jelölt két nógrádi terület (Mátraverebély-szentkúti minikarszt és környezete, Salgótarján-rónabányai Szilvás-kő és környezete) területeit mutatta be. Az Ipolytarnóci őslénytani újdonságokról, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület munkatársa Szarvas Imre tartott előadást.

dsc_5777
Prakfalvi Péter előadása. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_5788
Szarvas Imre előadása. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!