Közel húsz millió eurós beruházásból hulladékfelhasználási és újrahasznosítási központot nyitna  a párkányi ipari park területén a HC Logistic vállalat. Az építkezéshez több környezetvédelmi szakhatósági engedélye mellett Párkány építésügyi hivatalának jóváhagyására is szükség van. A helyi lakosok február 22-ig véleményezhetik a projektet.

 

A Magyar Közösség Pártja már határozott tiltakozását fejezte ki az üzem megépítése ellen. Meggyőződésük, hogy a tervezett üzem tovább rontaná az amúgy is kedvezőtlen légszennyezettségi mutatókat, s ezáltal a város és a környező települések életkörnyezetére negatív hatással lenne.

 

Tiszta levegőt akarnak

 

 hirdetes_400x285  

Párkány egy jelentős idegenforgalmi és turisztikai központ – fürdőváros, ahol az ilyen jellegű környezetszennyező üzemnek semmi helye. Szeretnénk, ha unokáink, s az ő unokáik is tiszta, légszennyezéstől mentes levegőt szívhatnának.

 

A párkányi ipari park kerülete, a tervezett hulladékégető helyszíne. Kép: ppsturovo.sk

 

Az MKP aggályosnak tartja a városvezetés, elsősorban Párkány polgármestere, Szabó Eugen hozzáállását az üzem megépítési szándékával kapcsolatos környezetvédelmi minisztériumi véleményeztetés kommunikálása miatt.

 

Noha az információ felkerült a város weboldalára, s megjelent a hivatalos tájékozató táblán a képviselő-testület február 14-ei ülésének napirendjei közé, ezt a város első embere nem sorolta be, amit komoly mulasztásnak tartunk. Az ilyen, a város életét döntő módon befolyásoló dolgokkal kapcsolatban jobb helyeken lakossági fórumot, de legalább rendkívüli képviselő-testületi ülést tartanak. Párkány város polgármestere ezt sajnos nem tartotta fontosnak” – áll az MKP állásfoglalásában.

 

Aláírásgyűjtés indul

 

Az MKP megtesz mindent azért, hogy a hulladékfeldolgozó üzem Párkány városában ne épüljön meg, s ennek érdekében aláírásgyűjtést (petíciót) kezdeményez.

 

Eugen Szabó polgármester a hulladékfelhasználási központtal kapcsolatban a Párkány TV-nek nyilatkozva elmondta, nem klasszikus szemétégetőről van szó, és a központ működése környezetszennyezési szempontból a közepesen szennyező kategóriába tartozik.

 

Körkép.sk/infoesztergom.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!