Gúta után (a helyi magyar iskola tervezett bezárása elelni tiltakozás) egy újabb dél-szlovákiai kisváros, Párkány került a médiaérdeklődés középpontjába. A városban képviselőtestületi határozat, lakossági fórum összehívása nélkül terveznek hulladékfelhasználási és újrahasznosítási üzemet, magyarul szemétégetőt létesíteni.

 

Érthető módon az elképzelés nagy felháborodást váltott ki nemcsak a város lakosságának körében, hanem az egész régióban, sőt a Duna túloldalán is.

 

Eugen Szabó párkányi polgármester (független) szerint nem is hulladékégető, hanem szemét- újrahasznosító üzemet terveznek a városban létesíteni. És senkit se tévesszen meg, hogy kémény is lesz rajta, mert az csak olyan díszítő elem, mint a például a templomon a torony.

 

 hirdetes_300x300  

A szemétégető létesítése ellen az MKP párkányi helyi szervezete aláírásgyűjtésbe kezdett, és vasárnap estig már mintegy 4 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. A kezdeményezésről Retkes Jánost, a helyi szervezet elnökét kérdeztük:

 

Párkány és a régió lakosságát komolyan érintő beruházást tervez Eugen Szabó polgármester képviselőtestületi határozat és lakossági fórum összehívása nélkül. A hulladék-felhasználási és újrahasznosítási üzem párkányi telepítése meghirdetésnek így olyan faliújságtender szaga van, tévedek? Mivel indokolja ezt a polgármester? 

 

A polgármester nem sértett törvényt, nem lehet őt felelősségre vonni. Csak erkölcsi vonatkozásban kérdőjelezhető meg a tette, mivel csak a minimális tájékoztatás eszközével élt: a városi honlapján, hirdetőtáblán közölte a 180 oldalas anyagot, csak szlovák nyelven. A lakosok, sőt a városi képviselők sem kaptak az ügyben kimerítő felvilágosítást.

 

Sőt, a képviselőtestületi ülésen nem is tervezte a polgármester a beruházás megtárgyalását, csak Benyó Mónika, az MKP képviselőjének javaslatára került utólagosan napirendre. A képviselők egyhangúlag elutasították a hulladékégető telepítését a polgármester heves tiltakozása ellenére. Sajnos, az ügy ezzel még nem ért véget!

 

Van-e sejtés, elképzelés arról, hogy kiknek lehet érdeke az üzem párkányi telepítése?

 

Természetesen elsősorban a beruházó cég vagy a mögötte álló személy, személyek szeretnék az üzem létrehozását, csak érthetetlen, miért pont Párkányban, és az is érthetetlen, hogy a polgármesternek ehhez milyen érdeke fűződik, hiszen neki elsősorban a lakosok érdekeit kellene képviselnie.

 

Ki a beruházó?

 

Érdekes, hogy a beruházó cég egy egyszemélyes pozsonyi illetékességű kft, alkalmazottak nélkül.

 

Ha a tiltakozás ellenére mégis megvalósulna a beruházás, milyen hozadéka lenne a régióban, például a munkahelyteremtésben?

 

Negyven új munkahely létrehozásáról beszél a beruházó, de mivel a régióban nincsenek hulladék megsemmisítésre és újrafelhasználásra szakképzett munkaerők, így valószínűleg csak az 5-6 fős kiszolgáló személyzet lehetne a párkányi régióból. Amúgy jelenleg ezen a területen jó a helyzet a régióban, 5 százalék alatti a munkanélküliség.
A feltételezett légszennyezettségen kívül számolhatnak-e a régió lakosai esetleg egyéb káros környezetromboló következménnyel?

 

Már a beígért évi 20 ezer tonna gumiabroncs megsemmisítése sem kis környezetvédelmi kockázat a régióban! Ezeket a gumiabroncsokat ide is kell szállítani Szlovákia különböző részeiről kamionokkal, amire a régió jelenlegi közútjai nem alkalmasak. El lehet képzelni, hogy mindez mennyire megnövelné a fentről városunkba tartó közúti teherforgalmat.

 

 

Kik a petíciós bizottság tagjai, és mennyi aláírást sikerült eddig összegyűjteni február 16. óta?

 

Farkas Iván, Szigeti László, Benyó Mónika, Béres József és Benčik Michal alkotják a bizottságot, amely vasárnapig kb. 4 ezer aláírást gyűjtött össze. Szigeti László Farkas Ivánnal készül szerdán átadni az aláírt petíciós íveket Pozsonyban a környezetvédelmi minisztériumban.

 

Számolnak hasonló magyarországi tiltakozási hullámmal a Duna túloldaláról, aminek aztán már nemzetközi vonatkozása is lehetne?

 

Igen, egyeztettünk Esztergomban Romanek Etelka polgármesterasszonnyal, és úgy néz ki, hogy a felháborodás elért a Duna túloldalára is, ahol szintén tervezik az aláírásgyűjtést a hulladékmegsemmisítő üzem párkányi elhelyezése ellen.

 

 

Az MKP helyi szervezetének elnökeként ezúton is szeretnék köszönetet mondani a támogatásért és összefogásért, ami a napokban az aláírásgyűjtés során széles körben megnyilvánul városunkban és a környező falvakban!
Gútán az egyik helyi magyar alapiskola bezárására vonatkozó önkormányzati határozat elleni tiltakozás, és aláírásgyűjtés meghozta az eredményt. Párkányban nem létezik a szemétégető telepítésére vonatkozó támogató testületi határozat, csupán egyoldalú polgármesteri elszántság. Viszont a petíció, a tiltakozás szervezése ebben az esetben is sikerrel járhat!

 

Ebben bíznak a párkányi régió lakosai!

 

 

Száraz Dénes

 

Képek: Farkas Iván fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!