Kutatók figyelmeztetése szerint egészen az Északi-sarkvidékig szállítják az óceáni áramlatok az Európa és az Egyesült Államok körüli vizekbe kerülő műanyag hulladékot, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet.

 

A műanyag hulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra

 

A szakemberek szerint a Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyag hulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint amit az ilyen gyéren lakott régióktól várna az ember.

 

 hirdetes_300x300  

A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyag hulladékoknak” – írták a kutatók a Science Advances című folyóiratban közölt tanulmányukban.

 

Az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat a kutatók, és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyag hulladék található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában. A szemét döntő része láthatólag régen került a vízbe, és Európa, valamint Észak-Amerika felől sodródott fel északra.

 

 

A tanulmány szerint “külön aggodalomra” ad okot, hogy a műanyag hulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra, különösen a tengerfenék közelében, ahová a műanyagdarabok végül lesüllyednek.

 

Forrás: advances.sciencemag.org

Nyitókép: AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!