A Spanyol Nemzeti Kutatóközpont és Cambridge Egyetem kutatói úgy vélik, hogy lárvákkal lehet felvenni a hulladékba kerülő műanyagzacskók elleni harcot. A zacskók ugyanis a természetben csak többszáz év alatt bomlanak le, nem beszélve a súlyos környezeti problémákról, amit okoznak.

 

Egy véletlen felfedezés miatt azonban kiderült, hogy a viaszmoly lárvája megeszi a műanyagzacskót, sőt, képes azt megemészteni. A Spanyol Nemzeti Kutatóintézet egyik munkatársa ugyanis zacskóba zárt néhány viaszférget, majd pár órára magukra hagyta őket. Mire visszatért az irodájába, a lárvák kirágták magukat, a zacskón pedig apró lyukakat talált.

 

Ennek nyomán kísérletekbe kezdtek, és megállapították, hogy 100 lárva 12 óra alatt képes felfalni egy 92 milligrammnyi polietilént (ez nagyjából egy darab zacskónak megfelelő mennyiség).

 

  hirdetes_300x300   

A viaszmoly lárvái egyébként kártevők, komoly gondokat okoznak az európai méhészeknek, ugyanis a méhviaszon élnek. Túlszaporodásuk súlyos károkat okozhatna.

 

Márpedig a tudósok úgy vélik, biológiai fegyvert készítenének belőlük a hulladék ellen. Először szeretnék megtudni, hogy a lárvák azért rágták-e ki magukat, mert szabadulni akartak, vagy azért, mert valóban enni akartak a zacskóból.

 

Amennyiben az előbbi, egy ijesztőbb kérdésre is megpróbálnak választ találni. Kezdjék el nagyban tenyészteni a viaszmoly-lárvákat, vagy vonják ki a lárvákból a különleges emésztőenzimért felelős gént, és genetikai módosítások útján adják át a tulajdonságot más baktériumoknak, tengeri élőlényeknek, hogy képesek legyenek elpusztítani a polietilént?

 

Természetesen nem szabadíthatnak génmódosított zacskófaló-férgeket a világra, de talán sikerül ötletet meríteniük ahhoz, hogyan szabaduljon meg az emberiség az általa termelt iszonyatos hulladékmennyiségtől.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!