Párkány. Május 11-én a rendkívüli képviselőtestületi ülés előtt – melyen a Green Park Štúrovo hulladék-feldolgozó megépítéséről tárgyaltak – békés tüntetés zajlott a városháza előtt, ahol a helyiek és környékbeliek kifejezzék tiltakozásukat a  hulladékégető megépülése ellen. Az itt összegyűlt lakosok, képviselők és szakemberek mind egy véleményen voltak, nem szabad megengedni, hogy zöld utat kapjon Párkányban egy ilyen beruházás.

 

Az előzmény az volt, hogy a HC Logistic évi 20 ezer tonnás kapacitású műanyagot és használt gumiabroncsokat is feldolgozó hulladék-feldolgozó üzemet tervezett telepíteni az ipari parkba. A lakosok erőteljes és határozott tiltakozásra meghátráltak, de most egy új projekttel álltak elő.

 

Elsőként Szigeti László városi és Nyitra megyei képviselő lépett a mikrofonhoz:

 

 hirdetes_810x300  

[stw]

 

 

Felmerül a kérdés, miért van szükség tiltakozó nagygyűlésre, amikor már aláírásokat gyűjtöttünk a hulladék-feldolgozó megépülése ellen. A petíciót majd 8000 ember írta alá, és Farkas Iván barátommal el is juttattuk a környezetvédelmi minisztériumba. Ennek hatására a beruházó visszavonta hulladékégető építésének szándékát.

 

Korai volt azonban az öröm, mert a múlt hét folyamán a városi hivatal kapott egy levelet, hogy ugyanez a cég – a HC Logistic – egy újabb beruházást szeretne indítani, melynek lényege ugyanaz, mint az előzőeké, kicsit más köntösbe öltöztetve. Azért jöttünk ma itt össze, hogy erre a beruházásra is nemet mondjunk, és nyomatékosítsuk elszántságunkat, hiszen rövid idő alatt már a harmadik hulladék-feldolgozó beruházást szeretnék itt Párkányban megépíteni.”

 

A beruházók nem adják fel!

 

 

Michal Benčík párkányi lakos elmondta, őt leginkább az a hamisság dühíti fel, ami a tervezett hulladék-feldogozó körül tapasztalható.

 

„Először próbálták az egész tervezetett szép csendben átvinni, és mikor ez nem sikerült, más módon próbálkoznak. Körülbelül egy hónapja létesült egy Tisztább Párkányért közösségi oldal, amely manipulatív módon próbálja megváltoztatni az itteniek hozzáállását, bár ott a beruházásról alig esik szó. Szép ábrák vannak ott a hulladék újrahasznosításáról és riasztó képek és adatok arról, hogy pár év múlva belefulladunk a szemétbe.

 

Igaz, az újabb projekt már „csak” évi 10 ezer tonna műanyag és gumiabroncs feldolgozásával számol – ami így is hatalmas mennyiség – és úgy tízzel több munkahelyet ígér, mint az előző. Engem személy szerint feljelentéssel fenyegettek meg, mivel szemétégetőnek neveztem a beruházást, de mi más névvel is illetném, ha hulladékot fog feldolgozni és a végtermék is csak hulladék lesz, mert nem tudják garantálni a keletkező gáz, olaj és egyéb végtermékek tisztaságát. „

 

 

Peter Gajdošech mérnök sorolta azokat a településeket, ahol már épült hasonló hulladék-feldogozó. Olyan információkat kapott, hogy rengeteg ezekben a létesítményekben az üzemzavar és van, ahol halmokban állnak a gumiabroncsok és az eladhatatlan végtermékek. Felsorolt hét helyet, ahol az emberek keményen protestáltak és ennek eredményeként oda nem telepítettek hulladék-feldolgozót.

 

„Egész Nyitra-megye szemétdombjává válnánk, ha itt a hulladék-feldolgozó felépülne

 

mondta Vitkó Andrea képviselőasszony.

 

A képviselőtestület már kétszer egyértelműen elutasította a beruházást, remélem harmadszor is ilyen határozat születik. Az itteni munkaadók és munkavállalók jelentős része a turizmushoz kötődik, tragédia lenne, ha a környezetszennyezés által a turisták száma megcsappanna és ezáltal munkahelyek szűnnének meg.”

 

 

Farkas Iván Muzsla polgármestere hangsúlyozta Párkány környéke híres borvidék, fellendülőben van a turizmus és az idegenforgalom, ezekkel nem fér össze ilyen egészségkárosító beruházás.

 

Már így is átlagon felüli tájainkon az onkológiai megbetegedések száma és a légúti betegségek is növekedést mutatnak. Kell ide még szemétégető?   A gyárakat, üzemeket nem hozzánk telepítik,  hogy munkához juthatnának az itteniek, a szemetet meg idehoznák?  Tessék  a szemetet ott elégetni, ahol keletkezett! A Green Park Párkány tervezetének elbíráló hatósága első szinten Párkány városa. Remélem, a lakosok és környékbeliek akaratát is figyelembe vevő döntés születik a testületi ülésen.”

 

A tüntetést követő testületi ülésen a beruházók három szakembere is részt vett és válaszolt a képviselők kérdéseire. Úgy látszik a válaszok nem győzték meg a testületet, akik 14 : 0 arányban immár a harmadik alkalommal mondtak nemet a hulladék-feldogozó tervezetére. A városvezetés – ugyanúgy, mint az előző két esetben – elküldi majd elutasító álláspontját a környezetvédelmi minisztériumnak.

 

Bokor Klára

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!