A PNAS intézmény kutatói szimulálták, milyen eredménye lenne, ha grönlandi jégtakaró elolvadna.

 

Grönland zsugorodik, a területén lévő jég fokozatosan beleolvad a tengerbe. Ennek alapján a kutatók megsaccolták, mennyivel csökken a kipárolgás (az édesvíz arányának növekedése miatt) Afrikában.

 

És minél nagyobb a leolvadó édesvíz mennyisége, a Golf-áramlat meleg vizét lehűti (ez az áramlat „hozza el a jó időt” Európába is, amivel csökken a kipárolgás mennyisége. Ez minden fölrészen más eredményt hoz magával. Afrikában azonban elképesztős szárazságot idézne elő az úgynevezett Száhel-övezetben. A jelenség 350 millió afrikai embert érint majd.

 

  hirdetes_300x300   

A Száhel-övezetben már most is jelentősen csökkent a csapadék mennyisége, aminek politikai következményei voltak: a vidéki, földművelő lakosság a városokba vándorolt megélhetésért, ám a nagy települések nem bírták ellátni a hatalmas embertömeget, a politika destabaliziálódott, teret kaptak a szélsőségesek, az ellenségkép keresés, és így tovább. A háborúk miatt nő a menekültek, az éhínség miatt  a klímamenekültek száma.

 

És ez csak Grönland hatása lenne, A legfrissebb tanulmányok szerint az Északi és Déli sarkokon nagyjából egyforma mennyiségű jég olvadhat el az évszázad végére, ami azt jelenti, hogy akár 1 méterrel is megemelkedhet a tenger globális szintje.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!