– elégedetlenkedtek a párkányiak a közmeghallgatáson.

 

Kis módosításokkal már a harmadik alkalommal próbálják átvinni a HC Logistik befektetői a hulladék műanyagot és gumiabroncsokat feldolgozó üzem telepítését Párkány városába.  Az MKP 2017-ben petíciót kezdeményezett az elutasítására, amit közel nyolcezren írtak alá. Ennek ellenére pár módosítás után újra és újra visszakerül közzétételre és megvitatásra.

 

A közmeghallgatás előtt az MKP képviselői – Szigeti László, Farkas Iván, Bolya Szabolcs, Környi Zoltán, valamint Komárom-Esztergom megye képviselője, Zoltai Dániel Esztergomból tartottak sajtótájékoztatót Közösen mondjunk nemet és tiltakozzunk környezetünk és egészségünk károsítása ellen!” – jelmondattal.

 

 hirdetes_400x285  

 

Környi Zoltán a petíciós bizottság nevében ismertette a 2017-es sikeres tiltakozó aláírásgyűjtést, amelyet többek közt eljuttattak az EU petíciós bizottságához is, amely ezt majd júniusban tárgyalja.

 

Zoltai Dániel Komárom-Esztergom megyei képviselő felháborítónak tartja, hogy még az elmúlt évben kérték annak kivizsgálását a szlovák környezetvédelmi minisztériumtól, milyen környezeti terheket róna a térségre az égető megépítése, de választ mind a mai napig nem kaptak rá.

 

Szigeti László helyi és Nyitra megyei képviselő ismertette, hogy kérték a várostól a területrendezési terv módosítását, amely megtiltja a város kataszterében ilyen egészségkárosító technológiával működő üzemek létrehozását.

 

A sajtótájékoztatót követő lakossági fórumon Jozef Drozd mérnök, a Green Park Štúrovo prezentációjában a hulladék osztályozott gyűjtésének és elhelyezésének szentelt aránytalanul tág teret, kiemelve a tervezett  újrahasznosító (reciklációs) központ előnyeit, amely ne terheli a környezetet.

 

 

A fórum résztvevői alaposan felkészültek hulladékégető ügyben, tájékozódtak az interneten a gyártási folyamatról, a technológiáról, érdeklődtek azokon a településeken, ahol található hasonló üzem, átolvasták az Unió és a szlovák környezetvédelmi minisztérium ezzel kapcsolatos információit.

 

Mivel a hulladék feldolgozóban nem csak a Párkány környékiek műanyag hulladékát dolgoznák fel, de egész Nyitra megyéből ide szállítanák a műanyagon kívül a gumiabroncsokat is, a legtöbben attól tartanak, hogy Nyitra megye szemétdombjává válik Párkány.

 

Farkas Iván fel is tette a kérdést, „miért pont Párkány városa a kiválasztott, miért is kerülne a Nyitrától legtávolabb eső helyre a hulladék feldolgozó? Nem logikus, hogy ide települjön, hiszen magasak lennének a szállítási költségek.  A városnak kategorikusan le kell szögeznie, a turizmus fejlesztését részesíti előnyben és nem kíván ilyen fajta beruházásokat.

 

 

Van már az ipari parkban 8-10 olyan üzem, ami nem tesz jót a környezetnek, nem szeretnénk, ha egy következő is ide települne, mert már így az élvonalba tartozunk a rákbetegségek előfordulását illetően – hangsúlyozták többen a fórum felszólalói közül.

 

„‘Elismerjük, hogy a hulladékfeldolgozás kérdését meg kell oldani, de önök hulladékból hulladékot állítanának elő, amivel aztán megint nem fogunk tudni mit kezdeni, hiszen a műanyag és gumiabroncsból előállított szintetikus gáz felhasználási módja sincs teljesen megoldva. Párkány mára turisztikai központ, körülötte szántóföldekkel, szőlőültetvényekkel. Igaz, teremtődne pár munkahely a hulladékfeldolgozó üzem megépültével, de mi inkább a turizmusból és a mezőgazdaságból szeretnénk itt megélni”

 

– summázta sokak véleményét Szigeti László.

 

Bokor Klára

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!