Napjainkban decemberre a városok terei világszerte ünnepi díszbe öltözve várják mindazokat, akik szeretnének már idejekorán a karácsonyra hangolódni a vásárok elmaradhatatlan „kellékeivel”: a pompás karácsonyfákkal, a ragyogó kivilágításokkal, az ínycsiklandó illatokkal, na és persze az elmaradhatatlan hóval, amennyiben megörvendeztet bennünket.

 

A forralt bor és a szegfűszeg illata a levegőben, a forró punccsal teli bögre a kezünkben, a lacipecsenye és a sült gesztenye majszolása, vagy éppenséggel a faházikóikból portékáikat kínáló kézművesek az emberek forgatagával és nyüzsgésével mind-mind részei a karácsonyi vásárnak, ezzel együtt pedig felejthetetlen perceket okoznak nekünk.

 

femina.hu

 

 hirdetes_810x300  

A karácsonyi időszakra készülve azonban sokunkban feléled a vágy, hogy mindezekből kapjunk egy adaggal. Ilyenkor rendszerint a hozzánk legközelebbi karácsonyi vásáron találjuk magunkat – mert bár panaszkodhatunk, hogy túlzsúfolt, drága a forralt bor, vagy ugyanolyan, mint tavaly volt, mégis sokunknak a karácsonyi ráhangolódás kihagyhatatlan része.

 

Így tehát a karácsonyi vásárokban jó érzéssel, szánkban jó ízzel, orrunkban kellemes illattal, fülünkben pedig harmonikusan csengő melódiákkal nézelődhetünk vagy vásárolgathatunk. És hogy pontosan hova érdemes ellátogatni? Lássuk a kínálatot!

 

Bécs

 

Bécs a karácsonyi vásárok Mekkája, itt került sor az első karácsonyi vásár megrendezésére több mint hét évszázaddal ezelőtt. Még 1296-ban I. Albrecht császár adta meg a lehetőséget a bécsi kereskedőknek és boltosoknak arra, hogy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. A 16. századra meghonosodott Thomasmarkt – ami a mai adventi vásár előfutára volt – mindig karácsony és szilveszer környékén került megrendezésre. Az átlagos termékek mellett – mint a textil és az élelmiszeráruk –  a Thomasmarktban eladásra kerültek ízletes mézeskalácsok és sütemények, melyek mind nagyon népszerűek voltak a vásárlók körében.

 

adventbecsben.hu
(fotó: adventbecsben.hu)

 

A XXI. századra a „Betlehem piac” kinőtte magát, így az adventi vásárok városszerte húsz helyszínen várják a látogatókat. A legismertebb  a bécsi Városháza előtti téren kialakított Wiener Christkindlmarkt. Ez a legnagyobb és legismertebb a bécsi adventi vásárok közül, ahol a gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja. Szüleik eközben 150 stand kínálatából válogathatnak, amelyek a változatos kézműves ajándéktárgyak mellett kulináris élvezeteket is kínálnak.

 

muemlekek.info
(fotó: muemlekek.info)

 

A bécsi Városháza előtt 1975 óta tartják a híres-neves adventi vásárt, ahol ékszerekben, karácsonyi dekorációkban, karácsonyfadíszekben, kézműves termékekben, kézzel készített édességekben és egyéb finomságokban dúskálhatnak az érdeklődők.

 

A vásárra látogatók minden évben változó dizájnú egyenbögréből, a Häferlből (3 eurós betéti díj ellenében) szürcsölhetik a forró italokat három, de inkább négy euróért. A forralt bort azonban gyakran lenyomják a különböző puncsok. Az Eierlikörpunsch (tojáslikőrpuncs) például az egyik legkedveltebb, de van narancs-, csoki- és mindenféle gyümölcspuncs is alkoholosan és alkoholmentesen.

 

at_110 hetedhetorszag.hu
(fotó: hetedhetorszag.hu)

 

Az éves bécsi adventi vásár az évek múltán mit sem veszített bájából, sőt egyre több és több látogatót. Ez a lenyűgöző téli csodaország tette a bécsi eseményt valóban nemzetközi programmá. Minden évben több mint 3 millió látogató érkezik ide, beleértve a mintegy félmillió külföldit is.

 

Nyitva: (a bécsi Városháza előtt) 2015. november 13. – 2015. december 26. (reggel 9.00-tól este 21.30-ig, pénteken és szombaton 22.00-ig)

 

Nürnberg

 

A németországi adventi vásárok közül az egyik legrégebbi, és világszerte legismertebb a Nürnberger Christkindlesmarkt, amelynek hagyományai a XVII. századra vezethetők vissza. A több mint kétszáz bódét felvonultató látványosság a világ legismertebb karácsonyi vására, amely az első adventet megelőző péntektől egészen szentestéig mintegy kétmillió turistát vonz az amúgy sem kihalt városba.

 

2675 nurnberg alfatours.hu
(fotó: alfatours.hu)

 

A vásár egyik különlegessége a minden évben megválasztott Christkind, azaz Jézuska, aki a hagyományok szerint egy gyönyörű 16 és 19 év közötti nürnbergi szép szőke lány, aki többek között beszédével hivatalosan megnyitja a vásárt, és a karácsonyi vásár „angyalaként” számos eseményen vesz részt az adventi időszakban.

 

1222251356 odakinn.blog.hu
(fotó: odakinn.blog.hu)

 

Az adventi vásár specialitásai közül kihagyhatatlan a nürnbergi puszedli, eredeti nevén Lebkuchen, amely sok más karácsonyi finomság mellett szintén EU-s oltalom alatt álló helyi specialitás, de a közel kétszáz standon számos egyéb finomságot és ajándékot is találhatunk. (Ha sósra vágyunk, próbáljuk ki a helyiek kolbászos specialitását, a Drei im Wecklát).

 

Nyitva: 2015. november 27. – 2015. december 24.

 

München

 

Aki a sok angyalhaj és Mikulás után valami másra vágyik, annak Münchenben a helye, ahol 12 krampusz bolygatja fel a karácsonyi vásárok meghitt hangulatát. A krampuszfutás egy 500 éves hagyomány újjáélesztése, a busókra hasonlító maszkos krampuszok felvonulása pedig méltán örvend nagy népszerűségnek kicsik és nagyon között egyaránt.

Overall view taken 28 November 2004 shows Munich's illuminated Christmas market in the Bavarian capital's central place Marienplatz not far from the landmark Frauenkirche (L). AFP PHOTO DDP/JOHANNES SIMON GERMANY OUT
(fotó: life.hu)

 

De természetesen Münchenben is megtaláljuk a hangulatos karácsonyi vásárok minden hozzávalóját: megcsodálhatjuk a 30 méter magas karácsonyfát, amely 2500 égőjével ragyogja be a Marienplatzot, koncerteken élvezhetjük az adventi muzsikát, a vásárlás mellett különleges kulináris élvezetekben is részünk lehet, emellett karácsonyi díszítéssel, valamint forralt borral és süteménnyel ellátott villamossal utazhatunk a belvároson keresztül.

 

top_mit_erdemes_becsben_nassolni_0_05083400_1413453159

 

Sör vagy forralt bor – mindegy; egy kis wursttal és német fúvószenével garantált a bajor hangulat, amelyre minden évben közel hárommillióan kíváncsiak – akit érdekel, hogy milyen a téli München, annak irány a Marienplatz!

 

Nyitva: 2015. november 27. – 2015. december 24.

 

Pozsony

A legnagyobb vásár Pozsonyban a Fő téren (Hlavné námestie), a Ferencesek terén (Františkánske námestie) és a Hviezdoslav téren (Hviezdoslavovo námestie) kerül megrendezésre. A tér fabódéinak kirakatában és a régi városháza udvarán elsősorban kézműves termékeket vásárolhatunk, főleg kerámia-, fa-, üveg-, kukoricalevél és textiltermékeket.

 

96_1308121919_n810_advent_pozsony_02_600 kalandozoo.hu
(fotó: kalandozoo.hu)

 

Emellett a szlovák karácsonyi menü valamennyi finomságát megkóstolhatjuk a kolbásztól a libamájon és a káposztalevesen át a (szintén EU-s oltalom alatt álló) pozsonyi kifliig, de kedvelt  csemege az ostya, a laksa, a puncs és a karácsonyi méhsör is. A pozsonyi karácsonyi vásár programját koncertek, fellépések és kézműves foglalkozások színesítik, így egy egynapos kiruccanásra kitűnő programot szolgáltat az érdeklődőknek.

 

Nyitva: 2015. november 20. – 2015. december 22. (10.00-tól – 22.00-ig)

 

Prága

 

Prága óvárosa az év bármely szakában gyönyörű hely, de a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a város legszebb terét, így advent idején még romantikusabb és barátságosabb, mint az év bármely szakában!

 

(fotó: hovautazzunk.hu)

 

Kicsit távolabb, de még a karácsonyi actio radiuson belül találjuk a prágai vásárt, amely a Tyn templom előtti téren található, az óváros közepén. Ahogy a legtöbb karácsonyi vásár, a prágai is a hagyományos kézműves termékekre helyezi a hangsúlyt, amelyek közül a fából készült játékok és egyéb faeszközök mindenképpen külön említésre méltók.

 

Itt is megtalálunk minden helyi finomságot: a karácsonyi sonkát, sültkolbászt vagy a karamellás-mandulás édességet, a Staročeské Trdlót (helyi kürtőskalácsot). Persze a forralt bor (svařené víno) vagy finom cseh csapolt sör innen sem hiányzik.

 

Staroceske_Trdlo commons.wikimedia.org
(fotó: commons. wikimedia. org)

 

A prágai advent idején minden évben versengés folyik a templomok között a legszebb jászol címért. A jászolokat kifejezetten az adventre készítik el, tehát érdemes végiglátogatni a templomokat és megcsodálni a történelem különböző korszakainak pompásan díszített, kézzel faragott figuráit.

 

Nyitva: 2015. november 28. – 2016. január 3.

 

Budapest

 

Az Európa 10 legszebb adventi vására között jegyzett forgatag a főváros egyik legszebb terén, a Vörösmarty téren magas minőségű termékekkel, színvonalas kulturális- és gyerekprogramokkal várja a látogatókat.

 

Az évente 3-400 ezer turistát vonzó esemény az utóbbi években számos átalakuláson ment keresztül azért, hogy a külföldi és magyar vendégeknek, valamint a városlakóknak egyaránt minőségi kikapcsolódást, valódi karácsonyi élményt kínáljon.

 

vorosmarty_ter_karacsonyi-vasar trademagazin.hu
(fotó: trademagazin.hu)

 

Már hagyománynak számít, hogy szakmai zsűri választja ki azokat a legmagasabb minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, vagy akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

 

varos_2mno.hu
(fotó: mno.hu)

 

A gasztronómia hódolóinak 1200 négyzetméteres teraszon kínálják ételválasztékukat a melegkonyhák, a szervezők pedig idén is felépítik a finomságok teraszát. A hagyományos ételeken túl olyan különlegességeket is megkóstolhatnak a látogatók, mint az aszalt szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a HUN-DOG, a bárányszendvics sültpaprika-krémmel, a kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal és a lúdmáj kolbász.

 

Idén a kürtőskalács, a lepény, a sült gesztenye mellett egyéb ínycsiklandó újdonságokkal is bővül majd a kínálat. A kézműves édességeket kedvelők sem fognak csalódni, mert a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézescsók is kapható lesz a forgatagban.

 

Nyitva: 2015. november 28. – 2015. december 31.

 

Krakkó

 

Európa egyik legjobb és leghagyományosabb vására, a krakkói adventi vásár karácsony előtt 4 héttel nyitja meg kapuit a Rynek-en.

 

A klasszikus faházikók a sok-sok minden között karácsonyi díszeket, vesszőkosarakat, helyi tervezők ékszereit kínálják. A kézzel festett üvegek, a kerámiából készült angyalkák és a fantasztikus girlandok mind ellenállhatatlan darabjai az adventi vásárolgatásnak.

 

6 krakko nlcafe.hu
(fotó: nlcafe.hu)

 

A jellemzően hóval borított színhely igazi karácsonyi hangulatot biztosít, a rengeteg élénk dekoráció, a friss ételek illata egyedi hangulatot varázsolnak és az egyébként is bájos Krakkót telente az egyik legelbűvölőbb európai várossá teszik.

 

Nem szabad kihagyni a hagyományos sült kolbászt, bordát, krumpligombócot vagy füstölt juhsajtot áfonyalekvárral. Ha közben fázni kezdünk, segít rajtunk egy pohár forralt bor vagy cseresznyés vodkával megbolondított tea.

 

Nyitva: 2015. november 27. – 2015. december 26.

 

Takács Henrietta

források: nlcafe.hu, adventbecs.hu, slovakia.travel, programturizmus.hu

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!