„De semmi kincsért s hírért a világon

El nem hagynám én szülőföldemet,

Mert szeretem, hőn szeretem, imádom

Gyalázatában is nemzetemet!“

(Petőfi Sándor)

Március 15-én ünnepi ruhába öltözik testünk és lelkünk is, ezzel is tisztelegve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei és eseményei előtt. A felvidéki községek, városok és kulturális-társadalmi szervezetek jóvoltából idén is válogathatnak a helyszínek és időpontok között azok, akik még nem tudják, hogy hol ünnepeljenek. Sok helyen már maguk mögött tudják a megemlékezéseket, de bőven akadnak helyszínek, ahol a mai napon vagy a hét további napjain kerül sor a rendezvényekre. Az alábbiakban a Felvidék.ma összeállítását közöljük a teljesség igénye nélkül.

  hirdetes_300x300   

 

 

 

Dunaszerdahelyi járás

 

március 15. – kedd

15.30 – Pozsony: a pozsonyi Medikus-kertben koszorúzás a 1848-as szabadságharc emlékére. Petőfi Sándor szobránál ünnepi beszédet mond Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete. Közreműködik a somorjai Híd Vegyeskar.

16.00 – Dunaszerdahely: koszorúzási ünnepség a 1848-49-es emlékműnél. Köszöntőt mond Dr. Hájos Zoltán polgármester. Az ünnepi beszédet Horváth József, a Győri Rotary Clubalapító elnöke tartja. Ünnepi műsor a magyar szabadságharc és forradalom emlékére.

16.00 – Nagymegyer: a református temetőben Nagy Rátz József síremlékénél tartják meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő megemlékezést .

17.00 – Somorja: koszorúzási ünnepség a Pipagyújtó emlékhelyen. Ünnepi szónok: Simon Attila a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója. 18óra 45 perctől ünnepélyes gála műsor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, melyben a somorjai alapiskolák, a gimnázium diákjai, valamint a somorjai zenei élet jeles képviselői szerepelnek.

17.00 – Alistál: az Alistáli Önkormányzat mellett működő Kultúra- és Népművelő Bizottság meghívja Önt és családját az 1848-as magyar szabadságharc évfordulójának megemlékezésére az elesett katona szobrához.

17.00 – Nagymagyar: az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc emléke előtt tisztelgő történelmi ünnepség a Nagymagyari Magyar Tannyelvű Alapiskolában. Az ünnepségen közreműködnek az általános iskola tanulói. Az ünnepi műsor után az MKP helyi szervezete koszorút helyez el Leszkay Károly honvédhadnagy sírjánál a katolikus temetőben.

17.00- Nyékvárkony: az ünnepi szentmisét követően koszorúzás a helyi kopjafánál. Ünnepi beszédet mond Fazekas István polgármester.

17.00 – Apácaszakállas: ünnepi istentisztelet a Református templomban.

17.00 – Pozsonyeperjes: koszorúzási ünnepség a Kossuth emléktáblánál.

17.30 – Illésháza: az 1848-49-es szabadságharc és forradalom emlékére rendezett ünnepségre az illésházi kopjafánál. A megemlékezés programjában szerepel az ünnepi köszöntő, az Illésházi István Alapiskola diákjainak fellépése és a megemlékezés koszorúinak elhelyezése.

18.00 – Csilizradvány: koszorúzási ünnepség a kultúrház előtti kopjafánál, majd ünnepi emlékműsor.

18.00 – Kismagyar: koszorúzási ünnepség a helyi kopjafánál.

18.30 – Felsővámos: a felsővámosi templomkertben koszorúzással egybekötött megemlékezésen tisztelegnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

 

március 18. – péntek

17.30 – Hodos: ünnepi emlékműsor a kultúrházban.

 

március 19. – szombat

14.30 – Csallóközkürt: koszorúzási ünnepség a Kultúrház előtti téren, majd ünnepi emlékműsor a kultúrházban.

 

március 20. – vasárnap

14.30 – Béke: Ünnepélyes táblaavatás a Békei templomkertben.

15.00 – Csilizpatas: koszorúzási ünnepség a kopjafánál.

15.00 – Jányok: koszorúzási ünnepség a 1848-as kopjafánál.

15.00 – Csallóközcsütörtök: a Csemadok Csallóközcsütörtöki Alapszervezete szervezésében megemlékezés és koszorúzás a községi hivatal előtti kopjafánál. A megemlékezés után a Daloskör és a Csallóközcsütörtöki Alapiskola diákja mutatnak be ünnepi előadást a helyi kultúrházban.

 

Komáromi járás

 

március 15. – kedd

12.15 – Lakszakállas, emlékmű

14.00 – Madar, kopjafa

16.30 – Hetény, Tarczy emlékpark

16.30 – Komárom, Jókai szobor, 17.00 – Klapka szobor

 

március 20. – vasárnap

14.00 – Bajcs, kopjafaavatás

 

Nyitra megye

 

március 15. – kedd

9.00 – Kéménd: megemlékezési ünnepség a kultúrházban, koszorúzás a helyi temetőben.

11.00 – Szőgyén: megemlékezés a Görgey Artúr szobránál, a Csongrády Lajos Alapiskola udvarán. Ünnepi beszédet mond: Prof. Dr. Tulassay Tivadar, Csongrády Lajos dédunokája.

13.00 – Szímő: a Via Nova ICs és a Csemadok alapszervezet rendezésében megemlékezési ünnepségre kerül sor, melyben közreműködnek a Jedlik Ányos Alapiskola diákjai és a cserkészek. Ünnepi szónok: Pogány Péter.

15.00 – Udvard: főhajtás az 1848/49-es szabadságharc és forradalom elesettjei tiszteletére a Kálvárián.

16.30 – Zselíz: gyülekezés és zászlóbontás a Magyar Ház udvarán, vers és koszorúzás a kopjafánál, majd 17.30 órakor ünnepi műsor a kultúrházban, ahol ünnepi beszédet mond Menyhárt József egyetemi tanár. Végezetül koszorúzás az 1848/49-es emlékműnél.

17.00 – Besenyő: megemlékezési ünnepségre kerül sor a templomkertben.

17.00 – Érsekújvár: ünnepi műsor a Csemadokban, majd 17.30 órától a koszorúzási ünnepség veszi kezdetét, és 19 órától Koncz Zsuzsa nagykoncertjére kerül sor nemzeti ünnepünkön a felújított lovardában.

17.00 – Léva: koszorúzás nemzeti ünnepünkön a ’48-as hősök emlékműve a lévai temetőben, majd 18 órától ünnepi műsor a Junior Központban.

 

március 18. – péntek

18.00 – Ipolyság: érdekes sztorik és a mindennapok valósága 1848-ból. A Honti Kaszinó vendége Limpár Péter történész.

 

március 20.

15.00 – Fűr: ünnepi megemlékezés a kultúrházban.

14.30 Bajta: kézműves foglalkozás a gyerekeknek, ahol a szabadságharc kapcsán együtt készítenek kokárdát, zászlókat, majd 16.30 órától lesz a megemlékezési ünnepség a kopjafánál.

 

Nagymihályi és Tőketerebesi járások

március 15.

16.00 órai kezdettel a Csemadok Nagykaposi Alapszervezete a VMK-ba várja az emlékezőket.

 

16.30 órai kezdettel Kisgéresben a kopjafánál koszorúznak.

 

17.00 órakor Királyhelmecen a városi hivatal üléstermében kerül sor a városi megemlékezésre.

 

Kassa és környéke

 

Kassán március 12-15. között több ünnepi műsort és megemlékezést is rendeznek, 18-án pedig a Márai Stúdiószínpadon Morvai Ferenc, a Petőfi Bizottság elnöke tart előadást Petőfi hazatér címmel a Dobos László Irodalmi társaság és a Csemadok KVV szervezésében. Március folyamán megkoszorúzzák az 1848-as kassai csatában elesett lengyel hősök –Téhányi Lakótelep sarkán (a METRO áruház közelében) található – emlékművét. A kassai, eperjesi, szesztai és magyarbődi megemlékezésekről bővebben

 

Gömör és Nógrád

március 15., kedd

8.30 – Rozsnyó: Kossuth Kupa az Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskolában. A program keretében 9 órától Pólos Árpád és Kövesdi Szabó Mária előadása valósul meg a legkisebbeknek. 11 órától ünnepi műsor az iskola aulájában. Ezenkívül a Határtalanul program keretében két iskolát is fogadnak ezen a napon.

11.00 – Pelsőc: megemlékezési ünnepség a kultúrház előtt. Fellépnek a pelsőci Dénes György Alapiskola diákjai és a Korona Énekegyüttes. Ünnepi szónok: Dúdor Beáta, a Csemadok Pelsőci Alapszervezetének elnöke.

13.30 – Rozsnyó: A megemlékezés rendhagyó történelemórával kezdődik a Csemadok székházban, melynek címe: „Visszaemlékezés az 1956-os forradalomra”. Előadó: Régeczy – Nagy László, Budapest. 15 órakor hagyományosan Petőfi Sándor emléktáblájánál koszorúzásra kerül sor. Közreműködnek: P.J. Šafárik Gimnázium tanulói, majd 16 órakor megemlékezés és koszorúzás Kossuth Lajos szobránál. Ünnepi beszédet mond: Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja. A műsorban közreműködnek: Badin Ádám – vers, Labyrynt, a Rozsnyói járás 4 községének férfi éneklőcsoportja (Krasznahorkaváralja, Hárskút, Várhosszúrét és Jólész).

14.00 – Beretke: verses zenés megemlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről hangosbemondón keresztül.

14.00 – Gömörhorka: ünnepi megemlékezés a helyi temetőben.

16.00 – Hosszúszó: verses zenés megemlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről hangosbemondón keresztül a Csemadok a.sz. és az önkormányzat szervezésében

16.00 – Kecső: kultúrműsor és koszorúzás az evangélikus templomkertben. Ünnepi beszédet Tóth Miklós, a Csemadok alapszervezetének elnöke tart.

17.00 – Berzéte: ünnepi istentisztelet a református templomban. Igét hirdet: Nt. Mudi Róbert. Majd koszorúzás az emlékműnél. Fellépnek a helyi gyerekek. Ünnepi beszédet tart: Földvári István Bánhorváti testvérközség /HU/polgármestere. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárul a kultúrházban. Szervezők: a Csemadok Berzétei Alapszervezete, az MKP helyi szervezete, a Berzétei Református Egyházközség és Berzéte Község Önkormányzata.

 

Március 18. (vagy 20.) – vasárnap

Várhosszúrét: koszorúzási ünnepség a templomkertben a kopjafáknál a Csemadok a.sz. és az önkormányzat szervezésében. (a pontos időpont még egyeztetés alatt – szerk.megjegyzése)

 

Március 19. – szombat

14.00 – Jólész: megemlékezési ünnepség a kopjafánál a Csemadok a.sz, MKP h.sz és az önkormányzat szervezésében. Fellép a Cházár András Énekkar. Ünnepi beszédet mond: Nt. Mudi Róbert és Barczi Ferenc polgármester.

16.00 – Jablonca: emlékműsor és koszorúzás a helyi temetőben Kapossy György honvéd sírjánál.

21.00 – Rozsnyó: Forradalmi Magyar Buli a Rakwában, a Via Nova Ics szervezésében.

 

Március 20. – vasárnap

14.00 – Szádalmás: megemlékezési ünnepség és koszorúzás a Szabadságfánál és a kopjafánál. Beszédet mond: Zubriczky Slavomír polgármester.

15.00 – Tornagörgő: koszorúzási ünnepség a református temetőben, Lükő Béla honvéd sírjánál. Ünnepi szónok: Tankó László polgármester.

 

Fülek és Rimaszombat környéke

 

március 15.

15.00 – Balogfala. A Templom téren, a kopjafa előtt Bozó Erika iskolaigazgató mond ünnepi beszédet, közreműködnek a helyi alapiskolások, Csépe Andrea és a Fürtöcskék asszonykórus.

15.00 – Fülek. A Csemadok Füleki Alapszervezete „Isten áldja meg a magyart” címmel tartja meg ünnepi műsorát.

15.30 – Nagycsalomja. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett megemlékezés

16.30 – Rimaszombat. A koszorúzást 16.30 órai kezdettel a Tompa Mihály téren Petőfi Sándor szobránál tartják.

17.00 – Rimasimonyi. A megemlékezést a templom előtti kopjafánál rendezik.

17:00 – Bátka. A Bátkai Református Egyház, a helyi Csemadok és a helyi önkormányzat közös megemlékezése a bátkai református templomban.

17.30 – Ajnácskő. A Csemadok Ajnácskői Alapszervezete a katolikus templom mellett található kopjafánál emlékezik az 1848/1849-es szabadságharc hőseire. A helyi iskolások mellett fellép Kunya Gyula.

 

március 19.

17.00 – A balogiványi református templomban nemzeti ünnepünk alkalmából magyar zászlót avatnak. Szeretettel vár mindenkit a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete, a Balogiványi Református Egyházközség és Balogiványi Község Önkormányzata.

 

 

Amennyiben tud olyan rendezvényről, ami csak ma, vagy a hét folyamán kerül megrendezésre, és nem található a fenti összeállításban, kérjük jelezze szerkesztőségünkbe a [email protected] címre!

 

 

felvidek.ma, körkép.sk

Nyitókép: csemadok.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!