Caravaggio, legendás itáliai festő Judit és Holofernész című festményének második verzióját egy dél-franciaországi lakás padlásán találták nem messze Toulouse-tól, ahol több mint 150 évet porosodott.

 

A bibliai történetet ábrázoló festményen Nabukodonozor egyik hadvezérét, Holofernészt fejezik le. A történet szerint Holofernész Izrael ellen vezetett hadjáratot, és amikor Bethulia, az egyik ostromlott város már majdnem megadta magát, egy zsidó özvegyasszony, Judit a hadvezér táborába ment, és elcsábította Holofernészt. A részeg hadvezért Judit lefejezte, fejét magával vitte Bethuliába, ezzel megmentette a várost.

 

A 16. és a 17. század fordulóján alkotó művész a naturalisztikus ábrázolásmód iskolateremtő képviselőjévé vált. Életútja legalább olyan szélsőséges volt, mint festményeinek ábrázolásmódja. Életének mozzanatait többnyire korabeli rendőrségi jelentésekből lehet ismerni, az utcáról a művészvilág legfelsőbb köreibe küzdötte fel magát, majd gyilkosságot követett el és száműzték.

 

 hirdetes_810x300  

A most megtalált festményt a szakértők 1604-1605-re datálják, eredete azonban a művészettörténészek körében vitatott, és valószínűleg teljes bizonyossággal sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet majd, hogy valóban Caravaggio művéről van szó.

 

A francia hatóságok 30 hónapra „nemzeti letétbe” helyezték a festményt, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem vihető ki külföldre az alkotás, így lesz ideje francia múzeumoknak megvásárolni a festményt, amelynek becsült értéke 120 millió euró.

 

A Judit és Holofernész című festmény első verziója. Forrás: Abcgallery.com
A Judit és Holofernész című festmény első verziója. Forrás: Abcgallery.com

 

Etred.sk, Körkép.sk

Nyitókép: etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!