A týžden.sk filmes oldalán regisztrált tagok megtekinthetik az ismert magyar rendező Hajdú Szabolcs 2014-ben rendezett Délibáb (Szlovákiában és máshol Mirage) c. alkotását.

 

A szlovák-magyar koprodukcióban készült, közel kétórás film alapját Tar Sándor Ház a térkép szélén c. novellája  képezi. A film előkészületei során 2012-ben elnyerte a Szlovák Filmalap támogatását,

 

A Mirage-ra az első komoly anyagi támogatást a Szlovák Filmalaptól kaptuk 2012-ben Prikler Mátyással és az MPhilms-szel való együttműködésünknek köszönhetően. Ha ez nem történik meg, a film talán sohasem készül el. Ezért nagyon örülünk a közös munkának

 

– nyilatkozta a rendező, Hajdú Szabolcs.

 hirdetes_400x285  

 

A film plakátja
A film plakátja

 

A film 2014 szeptemberében Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, 2015-ben a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon majd a hazai és magyarországi mozikban is bemutatásra került.

 

Főszereplője Isaach de Bankolé,  további szereplői Razvan Vasilescu, Török-Illyés Orsolya, Dragos Bucur, Polgár Tamás,  Mokos Attila, Vörös Lajos, Adam Mihál, Dráfi Mátyás, Fabó Tibor, Benkő Géza, Olasz István, Nagy László.

 

MIRAGE – Official Trailer for Slovakia from MPhilms on Vimeo.

 

Története az Alföldön játszódik. „Western“ formájában egy afrika labdarúgó, Francis történetét dolgozza fel, aki egy eladott mérkőzés kiváltotta botrányt követően elmenekül a hatósági vizsgálat elől. Egy, a világtól elzárt pusztai tanyán talál menedéket. Nyugalmat viszont nem, mert nagyon gyorsan rá kell döbbennie arra, hogy a helyi maffia irányította farm voltaképpen egy modernkori rabszolgatartó telep.

 

A film művészi eszközökön és hatásokon keresztül mutatja be a történetet, s ennek megfelelően a róla alkotott vélemények is széles skálán mozognak.

 

A főszereplő Isaach De Bankolé (origo.hu, Szilágyi Lenke felvétele)

 

Hungler Tímea, a VOX mozimagazin krtikusának véleménye szerint „Hajdu Szabolcs pusztai westernjében a forma végül maga alá gyűri a tartalmat.” 

 

…a Délibáb esetében a „tartalom” meglehetősen viszonylagos fogalom, hiszen a történet pár mondatban összefoglalható. Hajdut nem is annyira a sztori érdekelte, mint inkább az, hogy újragondolja a western műfaját (az ismert motívumoktól kezdve a hangsávig).

 

Egyszóval a Délibáb, ha westernnek látszik is, sokkal inkább szerzői film.
…. a cselekmény … grafikákkal nagyobb fejezetekre tagolt, ami már eleve arra utal, hogy szimbólumok mentén kéne, hogy értelmezzük, amit látunk. Az egyik ilyen lehetséges értelmezés, hogy Kelet-Európában a helyzet változatlan: elnyomókra és elnyomottakra épül a társadalom, ami ellen csak lázadni lehet …

 

mirage02
Jelenet a filmből (geekz.444.hu)

 

Barbora Bačíková, a szlovák nyelvű Kinema munkatársa is a film művészi oldalát emeli ki.

 

A szlovák érdekeltségű, egyedi vonásokkal rendelkező film a nézőt szeretné magához vonzani, a felvételeket ugyanakkor nem lehet a közönségfilmek kategóriájába sorolni. A szerkezet, a dinamizmus, a nem egyértelmű történet   elutasítja magától a tömegnézőt. Az igényes néző ugyanakkor értékeli kísérletet a lassan folyó történetet, Isaach De Bankolé minimalista, a szerep eljátszásához feltétlenül szükséges játékával.

 

A világsztár Hajdú Szabolcs filmjébe a Jarmusch filmek szellemiségét hozta magával. A rendezőre Mundruczi Kornéllal és Pálfi Györggyel együtt a jelenlegi független magyar film királyaként lehet tekinteni. … A Mirage, közvetlenül a megtekintése után bizonyára nem lesz könnyen emészthető. Olyan film ez, amely igényli, hogy kell hagyni, hogy megülepedjen és hogy az értéke a felszínre törjön.

 

delibab1
A Főszereplő a pusztában …. (Forrás: filmtett.ro)

 

Miután a filmen vannak román vonatkozásai is zárásul lássunk egy romániai (magyar) véleményt, melyet Kriston László a Filmtett, az Erdélyi Filmes Portál kritikusa fogalmazott meg:

 

Magyar western az elnyomás természetéről és a fellázadás dinamikájáról: a 42 éves rendező a műfaj toposzait adagolja ugyan, de meglehetősen laza narratív szerkezete miatt a Délibáb inkább tekinthető ráérős, lassan égő hangulatfilmnek, semmint feszes zsánermozinak. …

 

20141112delibab6
Török-Illyés Orsolya és Răzvan Vasilescu (www.origo.hu, Szilágyi Lenke felvétele)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!