Frissítve: június 16, 12.23.  „A nyeregbe érvén csodálatos látvány fogadott. Egy kicsinyített ezeréves Magyarország és végre nem egy elsikeredett mása. Felvidéktől a moldvai csángókig. Mind itt voltunk. Nagy szavak és gesztusok nélkül.“ (Körkép 2010, Akatika)

 

Idén június 12-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton tartották a csíksomlyói búcsút, a magyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét.

img_6777_0.jpg

 

 hirdetes_810x300  

Az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben…

 

cs12.jpg

 

…csodálatos látvány fogadott.

 

img_6788_0.jpg

 

…Felvidéktől a moldvai csángókig. Mind itt voltunk.

 

cs15.jpg

 

Az 1990-es évekre a kegytemplom és a körülötte lévő térség nem tudta már befogadni a több százezerre duzzadt búcsúsok tömegét. Ezért 1993-ban oltáremelvényt építettek a hegy nyergében és azóta oda irányítják ki a keresztaljákat és a zarándokcsoportokat. Az ünnepi szentmise a szabadtéren zajlik (Forrás: Wikipedia). A szabadtéri oltárt Makovecz Imre tervezte.

cs4.jpg

A 76 éves székely néni TV-nyilatkozat közben, miután eltette mobiltelefonját. Saját állítása szerint 1990 óta eddig minden évben eljött.

cs3.jpg

És vele együtt sok amerikai,

cs16.jpg

pontosabban New York-i,

cs5.jpg

…kanadai,

cs2.jpg

…felvidéki magyarok.

cs6_0.jpg

Barantások.

cs13.jpg

Gój motorosok.

cs8.jpg

„A tordai országgyűlés négy vallás — a katolikus, evangélikus, református és unitárius — szabadságát és egyenjogúságát mondotta ki.  1567 Pünkösd szombatján ennek ellenére János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A székelyek István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón.

A Tolvajos-tetői (Pasul Vlăhiţa) ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték Babba Mária (a Szűzanyát ma is így nevezik a csángók) közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint a győzelem emlékére rendezik meg azóta is minden évben a Pünkösdi búcsút.” (Forrás: Wikipedia).

cs1.jpg

Komárom és Párkány is megérkezik.

cs7.jpg

Fej fej mellett…

cs11.jpg

…hosszú sorokban kígyóztak fel az emberek.

cs14.jpg

Különböző égtájak mind egy helyen.

cs17.jpg

Az eső is menetrendszerűen megérkezett.

cs10.jpg

Kistemplom a nagy hegyen.

A végére egy kis lecke demokráciából, avagy kétnyelvűség a gyakorlatban Romániában:

cs18.jpg

Először a magyar, utána a román felirat. Mindkettő azonos méretben. Székelyföldön az sem ritka, hogy az üzletek megnevezései csak magyarul vannak kiírva. Caucescu egykori államában ez mégsem zavar senkit.

cs25.jpg

Állampolgársági ügyintézés. Amiért Felvidéken elveszíthetjük az állampolgárságunkat,  Erdélyben külön irodát kap.

cs23.jpg

Székely kapu I.

imag0196.jpg

Székely kapu II.

cs22.jpg

Lovaskocsi és utasai. Ez is Erdély.

cs20.jpg

 

És íme a ráadás: a csíksomlyói fehér holló. Tardoskeddi honfitársaink, akik szlovák lobogó alatt és szlovák címeres sapkában vonulva – mint elmondták -, nem tévedésből, hanem ezzel „felvállalva Slota országát”…

 

Megjegyzés: A szlovák zászló tulajdonosa időközben jelezte, hogy a sapkán nem a szlovák, hanem a tardoskeddi címer látható. Mivel a fényképből ez egyértelműen nem derül ki, így a cikkünkben szereplő információt pontosítjuk!

 

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.