Több mint 70 ország alkotóinak mintegy 180 filmje közül válogathatnak az érdeklődők a péntek este kezdődött 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

 

Az 51. nemzetközi filmszemle Sean Ellis brit rendező Anthropoid című, cseh–brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatójával kezdődött július 1-jén és július 9-én ünnepélyes díjkiosztóval zárul. A film Reinhard Heydrich, a cseh–morva protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről szól.

 

Magyar résztvevők és sztárvendégek

 

 hirdetes_810x300  

A versenykategóriában a Kristályglóbuszért, vagyis a fődíjért 12 film, köztük egy magyar alkotás indul. A magyar versenyfilmet, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotását július 7-én vetítik.

 

A Nyugattól keletre szekcióban tíz filmnek Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A szekció vetítéssorozata egy magyar film, Till Attila Tiszta szívvel című darabjának a bemutatásával indul szombaton. Tavaly a fesztiválon vetített filmeket több mint 130 ezer néző látta, az idén is legalább ekkora érdeklődéssel számolnak a rendezők.

 

A legnevesebb sztárvendég az idén valószínűleg Jean Reno francia színész lesz, de megjelenik a filmszemlén Michael Shannon amerikai színész is, akit Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelöltek már.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!