Nem túl gyakori pillanat egy festőművész életében, hogy egyszerre két szomszédos városban, esetünkben Füleken és Losoncon is önálló kiállításokon láthatóak az alkotásai.

 

Válogatások, melyek a festőművész jellegzetes, olykor spirituálisnak is jellemzett látásmódját közvetítik a művészet kedvelőinek.

DSC_8549
Balázs Alfréd. Felvétel: Puntigán József.

Balázs (1963) Alfréd Losoncon születetett, alap- és középiskolai tanulmányait Füleken végezte. Művészi pályafutását 1989-90-ben a Somoskőújfalui Képzőművészeti Körben kezdte el Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész irányítása alatt.

 

Felsőfokú tanulmányait 1990 és 1995 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőművész szakán végezte Molnár Sándor Kossuth-díjas festőművész osztályában. Ezt követően sikeresen elvégezte a Képzőművészeti Egyetem Mesterképző szakát is. 2004-től Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

 hirdetes_810x300  

 

DSC_8584
Balász Alfréd: Tryptichon, részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

1995-ben a Bolognai Nemzetközi Festészeti Biennálé díjazottja, 2003-ban a Nógrád Megyei Őszi Tárlat Első díját kapta meg.

DSC_8577
Balázs Alfréd: Szakrális objektum. Felvétel: Puntigán József.

 

Egyike azon kevés alkotónak, aki tevékenységét profiként műveli. Számos egyéni és csoportos kiállításokon vett részt. Az első egyéni kiállítást (Fülek, 1996) számos további követte. A teljesség igénye nélkül sorolva: Zsolna (2000), Salgótarján (2000), Pásztó, Szécsény (2001), Pozsony (2003), Budapest (2004, 2006), Bologna és Monzuno de Vado (Olaszország,  2005), Budrio (Olaszország,  2006), Fülek (2008, 2016), Salgótarján (2008, 211. Salgótarján).

 

DSC_8537
A megnyitó közönsége. Felvétel: Puntigán József.

 

Hasonlóan gazdag a csoportos kiállításokon való részvételi listája is. Közöttük Losoncon 2009-ben volt látható néhány képe. A Metafizikai érintések az első önálló bemutatkozása a városban. A tárlatnak a losonci Nógrádi és Múzeum és Galéria ad otthont.

 

DSC_8554
Földi Péter. Felvétel: Puntigán József.

 

A losonci megnyitón a régió számos képzőművésze és alkotója is megjelent, közöttük Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész.

 

A jelenlévőket Iveta Kaczarová a Nógrádi Galéria és Múzeum igazgató asszonya köszöntötte. A festőművészt Németh Bozó Andrea, a kiállítás kurátora mutatta be, aki elmondta, hogy

 

DSC_8551
Némethné Bozó Andrea. Felvétel: Puntigán József.

Hagyományos művészeti technikákkal dolgozik, elsősorban fest, rajzol és saját vegyes-technikával alkot, de a szobrászat sem idegen tőle … festészete elmélyült tudásról tanúskodik, s ehhez az is hozzátartozik, hogy sajátos festői nyelvezetet, stílust alakított ki.

DSC_8565
Balázs Alfréd: Letűnt korok. Felvétel: Puntigán József.

Művészetében két alapvető irányultság különíthető el: az egyiknél absztrakt formák összefonódásából helyenként valóságos, vagy fantáziaszerű formációk bontakoznak ki, alakokkal átszőtt, buja kompozíciókat létrehozva.

A másik esetben letisztult, homogén, geometrikus felületeket találunk, a leegyszerűsített formák és üres terek, a mélység és távolság végtelennel való összeolvadása – a gondolatok elcsendesedését, a lét lényegén való meditációt idézik meg”.

DSC_8577
Balázs Alfréd: Maya éra. Felvétel: Puntigán József.

Kiemelkedő csoportot képeznek a konkrét motívumot, vagy egy-egy archaikus szimbólumot feldolgozó művek (pl. az ősi kultúráknak emléket állító képei – a Maya kor, egyiptomi, hettita és minószi kultúrák vagy a keresztes háborúk vérengzéseire utaló „Imazászló” c. képe.) … ezek a motívumok szimbólumokká válnak, s az időtlenség szférájából ragyognak ránk”.

DSC_8543
Bencsik István és Juhász Ferenc. Felvétel: Puntigán József

 

A megnyitó részét képezte Juhász Ferenc, hegedűművész és Bencsik István énekes közös koncertje. A kiállítás a hónap végéig lesz látogatható, amikor is egy beszélgetésre is sor kerül a Balázs Alfréddal.

 

DSC_8579
Középen: Balázs Alfréd és Földi Péter. Felvétel: Puntigán József.

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!