A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria szerbiai Kovačice községből érkezett szlovák hagyományokat őrző gyermekcsoportot és kísérőit látta vendégül. A főleg az egykori nógrádi áttelepültek családjaiból érkezett gyerekek csoportját fogadta Losonc város vezetése is, ahová a  Masaryk utcán keresztül vonulva érkezett a viseletbe öltözött csoport.

 

DSC_8801
Lakodalmi menet. Felvétel: Puntigán József

 

Őrzik a nyelvüket és a hagyományaikat

 

A délvidéki, szerbiai Kovačice községbe mintegy 300 évvel ezelőtt települtek át az első szlovákok. Az elsők között volt Matej Čánik, aki a Nógrád megyei Málinec községből települt át 1745-ben. Személyét  még további nógrádiak is követték.

 hirdetes_810x300  

 

DSC_8855
Pavol Baláž. Felvétel: Puntigán József

 

A vendégek nevében Pavol Baláž köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, hogy a település szlováksága a kezdetektől foga őrzi az anyanyelvét és hagyományaikat. Ennek eredménye az a műsor, melyet magukkal hoztak.

 

Lakodalmi szokások

 

DSC_8894
Felvétel: Puntigán József

 

A gyermekesküvő szerves része a szerbiai szlovákok hagyományainak. Az ottani falvakban főleg vasárnap délutánként játszották, a házaik előtt üldögélő idősebb lakosoknak. A játék tartalmilag egy hagyományos felnőtt esküvő elemeit hordozza magában. Annak részét képezi az esküvőre való invitálás, a kézfogó, a násznagy kívánságai, az esküvői jókívánságok, a menyasszonytánc, a seprőtánc, a kacsatánc, az esküvői dalok stb.

 

DSC_8890
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_8879
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_8908
Felvétel: Puntigán József

 

A közel egyórás bemutató az ugyancsak hagyományosnak mondható ajándékozási rész követte, amelyben a rendezvény támogatói, a környékbeli települések és szlovák folklórcsoportok adták át adományaikat a szerbiai gyermekeknek és vezetőiknek.

 

Az esküvői szertartás

 

DSC_8998
Mária Omastová (Kovačice) és Jakub Krňan (Málinec). Felvétel: Puntigán József

 

Az műsor talán legérdekesebb részét egy hagyományos evangélikus esküvői szertartás bemutatója jelentette. Ezen a nógrádi Málinec községből származó szlovák vőlegény Jakub Krňan és a szerbiai Kovačice községből származó Mária Omastová esküdött egymásnak örök hűséget. A szertartást Matej Baláž, a buzitkai Dupkáčik Folklór és Színjátszó Együttes tagja vezette. Azt hiszem, hogy nemcsak bennem vetődött fel az az eretnek gondolat, hogy  a sors nem-e vezethetné az életüket úgy, hogy egyszer felnőttként is igent mondjanak egymásnak. Most úgy ahogyan az esküvőkön illik, a jelenlévők lettek az esemény tanúi, aki állva hallgatták meg az „igen“ szavakat. az esküvőt nászajándékként a Dupkáčik csoport bemutatója zárta.

 

DSC_9004
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_9006
Felvétel: Puntigán József

Az esküvői hagyományoknak megfelelően a rendezvényt  esküvői lakodalom zárta, melyre a jelenlévő nézők is meghívást kaptak.

DSC_9028
Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény részét lépező kis vásáron a résztvevők a kovačicei babákkal, a nógrádi zenészekkel és népművészekkel, és finom kalácsokkal és tortákkal is megismerkedhettek.

DSC_8842
Felvétel: Puntigán József

Kép és szöveg: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!