A visegrádi négyek és az USA  legjelentősebb és legelismertebb politikai karikaturistáinak művei kerültek kiállításra Pozsonyban az Euforion egyesület közreműködésével, amely augusztus 20-ig lesz megtekinthető.

 

A Nemzetközi politikai karikatúra kiállítása (International Exhibition of Political Cartoons) a nyilvánosság számára Pozsony központjában, a Šafárik tér közterületén lesz megtekinthető.
 

„Hat esztendei vándorlás után a kiállítás újra megérkezett hozzánk. Ez idő alatt 29 helyszínen volt megtekinthető a kiállítás, és összesen 28 ezer kilométert utazott. Ez a kiállítás az aktuális történésekre fókuszál, és Pozsonyból Prágába, Varsóba, valamint Budapestre vándorol”

 

nyilatkozta a kiállítás kurátora Tomáš Lukačka.

 

 hirdetes_810x300  

Amerikai, cseh, magyar és szlovák karikaturisták művei is kiállításra kerülnek

A panelből álló kiállítás megtekintése során a látogató felfedezheti többek között Daryl Cagle (USA) műveit, amelyek világszerte mintegy 850 médiában szerepeltek. A válogatott  művek címei többek között: Brexit, Trump, Hillary, Zika, Görög koldus, de a többi karikatúra is napjainak aktuális témáját boncolgatja.

o_0bre Pohľad amerického karikaturistu Daryla Caglea na výsledok Brexitu. pluska.sk
Daryl Cagle egyik karikatúrája a Brexit eredményéről (fotó: pluska.sk)

Hasonló alkotásokat vehetünk szemügyre Pavel Reisenauer cseh karikaturistától, aki már húsz éve a Respekt napilap munkatársa. Mindezt igazolják a képzőművészeti ábrázolásai is: A menekülthullám, Elnök úr, Donald, November 17. vagy a Járó menekültek.

8e726a8eaceb4285b094edbe75898269 Pavel Reisenauer
Pavel Reisenauer karikatúrája (fotó: pinterest.com)

Magyarországot Varga Csaba képviseli az olyan képzőművészeti glosszákkal, mint a Szíria vs. Németország, Politikus a pusztában, Az egészségügy reformja vagy éppen az Ideális politikus.

 

 

Szlovákiát az ismert politikai glossza-szerző Martin „Shooty” Šútovec reprezentálja, aki az újságok (a SME-ben 2002-től  2014-ig, jelenleg pedig a Denník N-ben) hasábjain is megjelentette már műveit. Ilyen például az Európai elnökség, Merkel és az Ideális választó.

223493_1200x sme.sk
„Shooty” alkotása a SME-ben (fotó: sme.sk)

 

A szervezők szerint a projekt célja nem az, hogy provokáljon, megsértsen vagy éppen támadjon. A kiállítás célja a politikusok karikatúráinak bemutatása, ezenkívül pedig a hangsúlyt a kritikai gondolkodásra fektetik, de hangsúlyozzák a szólásszabadságot is. A megválasztott képviselők ugyanis felelősek a saját tetteikért, és mint nyilvános szereplők, kötelezőek elviselni a média és a nyilvánosság által kinyilvánított kritikát.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: revolucio.blogin.hu

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!