Elkészült az 1956-os emlékév hivatalos dala és imázsfilmje. Az Egy szabad országért című dalt először kedden a Petőfi Rádióban mutatják be.

 

Mint a Terror Háza Múzeumban tartott hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, a Desmond Child  magyar-amerikai állampolgárságú zeneszerző által írt dalt Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc “Caramel”, Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus adja elő.

 

A dalhoz videoklip is készül a felvétele során készített kép- és hanganyagból, és egy werkfilmet is forgattak. A dal angol változatban is hallható lesz Land of the Free címmel.

 

 hirdetes_810x300  
Budapest, 2016. augusztus 15. Vastag Csaba énekes, producer, Péter Szabó Szilvia énekes és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b-j) az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve hivatalos dalát és imázsfilmjét bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Terror Háza Múzeumban 2016. augusztus 15-én. Az Egy szabad országért címû dalt elõször a Petõfi Rádióban mutatják be. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vastag Csaba énekes, producer, Péter Szabó Szilvia énekes és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve hivatalos dalát és imázsfilmjét bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Terror Háza Múzeumban 2016. augusztus 15-én. Az Egy szabad országért címû dalt elõször a Petõfi Rádióban mutatják be. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

A sajtótájékoztatón felidézték, hogy a több világslágert is jegyző zeneszerzőt Orbán Viktor miniszterelnök idén áprilisi washingtoni látogatásakor kérte fel arra, hogy írjon 1956 emlékére egy dalt, amely egyszerre tiszteleg a múlt áldozatvállalása előtt és fordul a jövő felé.

 

Fontos az emlékek összegyűjtése 

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az 1956-os emlékévet szervező bizottság ügyvezető elnöke elmondta: legfontosabb céljuk, hogy a megemlékezésbe minél szélesebb körben kapcsolódjanak be különböző emberek, közösségek, és minél gazdagabb formában mutassák be azt, hogy mit jelent számunkra 1956, a forradalom és szabadságharc.

 

“Elmennek az élő tanúk, a hősök, az áldozatok, a mártírok”

 

mondta Balog Zoltán.

 

Mint rámutatott, nekik jár az elégtétel, az emlékév nekik szól, hogy azt gondolhassák, mégis van történelmi igazságtétel.

 

Nem csak a múltról szól 

 

A 60. évforduló alkalmából megvalósuló emlékév azonban a jövőnek is szól, legalább annyira mint a múltnak. Ha nem sikerül megszólítanunk a jövő nemzedéket, ha nem tudjuk közel vinni hozzá 1956-ot, akkor hiába emlékezünk – hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

A dal hangvétele olyan, amelyben több generáció találhat magára és egymásra.

 

“A lendület és ez a fajta – jó értelembe vett – harciasság az, amit 56-ban mindenképpen fel kell újra fedeznünk”

 

mondta a miniszter, hozzátéve: látnunk kell a hősöket, és hogy ez a mi szabadságharcunk, amelyben mostani szabadságunk is gyökerezik.

 

 

Az imázsfilm az 1956-os emlékév honlapján és Facebook-oldalán már megtekinthető, és hamarosan a televíziókban is látható lesz.

 

Forrás: MTI

Forrás: civishir.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!