Már nemcsak pokémonokra vadászhatunk, hanem értékes gondolatokra is. Beauvoir, Camus, Vrba, Wetzler, Ferlinghetti, Ginsberg, Orwell és a többiek – kapjátok el az összeset!

 

A pokémonok gyűjtésének óriási népszerűsége után – amikor is az emberek többször néztek az okostelefonjukba, mint a lábuk elé – néhány héttel egy új „mulatság” érkezett a fővárosba. Egyelőre csak néhány hazai lakos és pár figyelmes turista tud róla.

 

Utcaművészeti projekt

 

 hirdetes_810x300  

Az Óvárosban és Pozsony központjában, egy kevésbé látogatott helyen, a falon, amely szinte kifürkészhetetlen a rengeteg reklámplakáttól, ott függ egy plakát. Semmit nem népszerűsít, nem reklámoz, nem kínál, még csak nem is invitál semmire. Csupán egy filozófus van rajta: Theodor Adorno és a QR-kód.

 

A kód leolvasása után megtudhatod, hogy ki van a plakáton, elolvashatod a tőle származó idézetet, versrészletet, vagy éppenséggel egy linket találhatsz arra vonatkozóan, hogy hol töltheted le a könyvét ingyenesen. Pozsony-szerte jelenleg mintegy negyven plakát található filozófusokról, írókról és más személyekről.

 

UYobQCh3SLic5D8ExE2wqA
Fotó: aktuality.sk

 

Ennek az utcaművészeti projektnek a megálmodója és megalkotója Robert Mihály, filozófia szakos hallgató.

 

 „Már március óta gondolkodtam ezen a projekten. Csupán a véletlen műve, hogy ez az egész a pokémonok idejére lett időzítve. A pokémonos játéknak csupán kereskedelmi rendeltetése van, ugyanis a fő célja nem más, mint a nyereség. Kizárólag egy ideiglenes hóbortról beszélhetünk. Úgy vélem, hogy az emberek a pokémonok keresésénél sokkal értékesebb dolgokkal is foglalkozhatnának.”

 

mondja Robo.

 

Az első elképzelés során arra összpontosított, hogy miképpen alkossa meg a plakátot úgy, hogy az ne legyen reklámplakát. Végül úgy határozott, hogy ebben az utcaművészeti projektben a figyelmet a gondolatokra, a könyvekre és magukra a személyekre fordítja.

 

 „Ez egy felkiáltás arra való tekintettel, hogy milyen módon is lehetne a nyilvános területekre egy kis kultúrát csempészni. Sajnos Pozsonyban a nyilvános helyeken nagyon kevés utcaművészeti projekttel lehet találkozni. Úgy véle, hogy a magasabb gondolkodást illetően ezzel a projekttel az ember egyszerűbben tud majd kommunikációt létesíteni”

 

magyarázza a filozófia szakos hallgató.

 

Illegális művészet?

 

Pozsony egy olyan város, amelyet lassan, de biztos betölt a vizuális- és reklámszmog. A belvárosban a reklámok nagyon gyakran illegálisan kerülnek elhelyezésre, így némelyik polgári társulás, sőt maga a város is megindította harcát a illegális billboardok és plakátok ellen.

 

kS59HXXxQdnzNKZZZTRFkQ
Fotó: aktuality.sk

 

Az egyik részről ott van a város, amelyet elárasztanak az illegális reklámok, míg a másik részről vizuális tisztaságot látunk a pozsonyi utcákon. Mentséget kaphat ez a projekt azért, mert értékes gondolatok hordozója?

 

 „Az utcaművészet lényegében illegális. Ebben az értelemben az utcának egy olyan művészeti ágáról van szó, amely kockázatot vállal azért, hogy szembesítse a társadalmat a saját, és a törvények által sulykolt gondolkodással. Ami pedig a vizuális szmogot illeti, ez a projekt megpróbál érzékenyen viszonyulni a nyilvános helyek esztétikájához”

 

részletezi Robo.

 

A zegzugban elrejtve

 

Ebben a projektben nem az a cél, hogy a plakátokat a leglátogatottabb helyekre rakjuk ki. Éppen ellenkezőleg, a cél az, hogy a plakátok olyan rejtett helyekre kerüljenek ki, ahol az embereket meglepi.

 

Új attrakció a turisták számára

 

 

Egyelőre egy próbaverzióról van szó, amelynek külföldön is pozitív visszhangja van. Ez a projekt minden bizonnyal örvendetes lenne azoknak a turistáknak, akik nem csak a klasszikus turistamegállókat keresik fel a városban.

 

RxjxTi0QTmSe-3NPJfDqXg
Fotó: aktuality.sk

 

„Ez az egész projekt a város felélesztésére szolgál, ami egyúttal egy új városi útvonallá válhatna. Az emberek eljuthatnának a holokauszt túlélőinek emlékműveihez, így tudomást szerezhetnének arról, hogy ki volt Vrba és Wetzler, mit éltek át, sőt információt is találhatnának a koncentrációs táborból való szökésükről is”

 

sorolja Mihály.

 

Forrás: Körkép.sk/aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!