Sebestyén Márta világhírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes 1957. auguszt 19-én született. Feiszt György szombathelyi történész és leváltáros is megemlékezett az előadóművészről facebook oldalán.

 

Az „English patient”  (szerk. megj.: Angol beteg) című alkotás egy magyar népzenei remek, a „Szerelem, szerelem” című dallal indul. Az Almásy László Afrika kutató életét feldolgozó világsikerű film betétdalának előadásáért Sebestyén Márta Oscar-díjat kapott.

 

A készítők számtalan magyar népdalt alkalmazhattak volna, de választásuk kiváló érzékkel esett a cselekményt tökéletesen fedő, a mondanivaló titokzatosságát növelő különleges előadásmódra. „Szerelem, szerelem, Átkozott gyötrelem, Mért nem virágoztál Minden fa tetején? Minden fa tetején, Diófa levelén, Hogy szakísztott volna, Minden leány és legény.” A szöveget rajtunk, magyarokon kívül igen kevesen érthették, így a kritikusok közül sokan azt hitték hogy a filmben gramofonról lejátszott szám egy berber ének.

 

Az 1957. augusztus 19-én született Sebestyén Márta neve idehaza már régóta fogalommá vált. A Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima díjas énekesnő egyike azon kevés hazai előadóművésznek, akik a tradicionális magyar kultúrát változások és változtatások nélkül képviselik itthon és világszerte.

 

Énekelt a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodó előtt is. Édesapja Csempeszkopácsi származású, és bár Márta már Budapesten született, kicsi kora óta, sok időt töltött a Vas megyei faluban. Sok kitüntetése és díja mellett az egyik legnagyobb megtiszteltetésnek vette, mikor az alig háromszáz lelkes kis község díszpolgárává választotta.

 

Az Oscar-díjas magyar népdal:

 

 hirdetes_810x300  

 

Feiszt György fb/körkép.sk

Nyitókép: mupa.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.