1911. augusztus 21-én Vincenzo Peruggia a párizsi Louvre múzeumból elrabolta Leonardo da Vinci világhírű festményét, a Mona Lisát. A hír azonnal szenzációvá vált a médiában.

 

Guillaume Apollinaire és Pablo Picasso is gyanúsított volt

 

Amikor másnap észlelték a Mona Lisa festmény elrablását, a média számára a legfelkapottabb és a legszenzációsabb hírré vált. A rendőrök tanácstalanul álltak a lopás előtt, és a legvalószínűbb elméletnek azt tartották, hogy a tolvajok azok a modern művészek lehettek, akik az ellenségüknek tartották a tradicionális művészetet. Így kezdetét vette a nyomozás az avantgárd költő, Guillaume Apollinaire ellen, akinek mellesleg egy hetet kellett a börtön falai között eltöltenie. A másik elképzelhető gyanúsítottnak pedig nem más számított, mint Pablo Picasso. A gyanúsítgatás ellenére a híres festmény eltulajdonítását továbbra is megmagyarázhatatlan tényként kezelték.

 

 hirdetes_810x300  

Saját magát leplezte le a tolvaj

 

Két évet kellett várni arra, hogy napvilágra kerüljön az igazság. Minden jel arra mutatott, hogy a tolvaj egy olasz festő-kézműves, Vincenzo Peruggia volt.

 

70e4dc7bc9528f252d7ca72d80d40709
Fotó: pinterest.com

 

1913-ban, pár nappal a festmény újra-megjelenése előtt, Vincenzo Peruggia egy firenzei műkereskedővel lépett kapcsolatba, akivel megpróbált a festmény eladásáról egyezkedni. Az üzletember azonban mindezt viccnek vélte. Peruggia azonban nem adta fel: meghívta a műkereskedőt a hotelbe, és megmutatta neki a festményt. Az üzletember érdeklődését fejezte ki a Mona Lisa iránt, ám szeretett volna meggyőződni a festmény eredetiségéről, így másnap meg akarta  mutatni egy szakértőnek. Peruggia beleegyezése egyben a leleplezését is magával hozta. A galériában fény derült a festmény eredetiségére, Peruggiát pedig 1913. december 12-én letartóztatták.

 

Az olasz festmény a francia galériában lopottnak minősül
Az olasz Peruggia egy külső cég számára dolgozott egy rövid ideig a Louvre-ban. A Mona Lisát egy köpenybe csavarba hozta ki a galériából, és tárolta a hotelszobájában. A rablást abból az elgondolásból hajtotta végre, hogy az olasz festmények egy francia galériában lopottnak számítanak, és a saját hazájukba tartoznak. Tagadhatatlan, hogy némelyik olasz festmény háborús zsákmánynak számít, ám a Mona Lisa éppen ajándékként került a Louvre-ba.

0f5d1b7011b61761afc5014e183cdbf2
Fotó: pinterest.com

A Mona Lisát megtalálása után Olaszország-szerte kiállították, majd egy biztonságos plexiüveg mögé helyezték a Louvre-ban. A világhírű festményt évente több millió érdeklődő tekinti meg.

 
Az olaszok hősként ünnepelték a tolvajt

 
A Peruggiával folytatott bírósági tárgyalás maga volt a kabaré. A művészetpártoló Peruggia felugrott a helyéről, és a bíróval pörlekedett, aki a kalapácsával csapkodva próbált csendet és rendet teremteni a teremben. A szenvedélyes védekezés közepette Peruggia azt kiabálta, hogy La Gioconda megbűvölte, így meg akarta őt menteni Franciaországtól.

 

Az olasz sajtó hősként ünnepelte, és hét hónapnyi börtönbüntetés után szabadlábra helyezték. Peruggia a börtönben szerelmes leveleket kapott, a nők pedig kalácsokat sütöttek neki, és bort küldtek a börtönbe. Peruggiát a szabadlábra helyezése után behívták a hadseregbe, és az első világháborúban harcolt. Később megnősült, majd 1925-ben Párizsban halt meg.

 
Forrás: TASR/Körkép.sk

Nyitókép: pinterest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!