Több ezer látogatóval és nézelődővel teltek meg Losonc központjának utcái az elmúlt „hosszú hétvégén“. A losonci Városi Napok, vagy ahogyan  már az 5. éve nevezik a „Losonci ünnepnapok“ ez évben is  gazdag programmal várták a város és a régió lakosait, amelyben szinte minden korosztály talált, találhatott magának való programot.

 

DSC_2561
A sörkészítők egyedi módon igyekeztek magukra felhívni a figyelmet. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2492
A losonci Franz sörfőzde és táncterem. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény elmaradhatatlan részét képezte a Sörfesztivál, melyet 9. alkalommal rendeztek meg. Az ital kedvelői 59. sörfajtából válogathattak, a tradicionálisan készített márkás söröktől kezdve egészen a házi gyártású sörökig. Utóbbit képviselte az év elejétől a városban működő sörfőzde, amely mint annak tulajdonosa kérdésemre elmondta, célja, hogy a jövőben ilyen és az ehhez hasonló rendezvényeken is megjelenjen a termékeivel. Természetesen a sátrakban nem csak inni, de enni is lehetett.

 

  hirdetes_300x300   
DSC_2552
Kosarasok. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2558
Kenyai kínálat. Felvétel: Puntigán József.

 

Ugyancsak elmaradhatatlan a kétnapos Losonci Vásár, amelyen ez évben több, mint 250 hazai és a környező országokból érkezett árus kínálta a portékáját. Termékeivel jelen volt két kenyai népművész is. A vásár úgy tartalmában, mint kínálatában hagyományos volt. A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a kézműves termékek, fonott kosarak, ékszerek, háztartási eszközök, fűszerek és tradicionális ételek iránt volt, mint a kürtőskalács vagy a körtvélyesiek specialitása változatos ízesítéssel készített lepénykenyér.

 

DSC_2564
Sátrak és vendégek. Felvétel: Puntigán József.

 

Részben ehhez kapcsolódott a járási babgulyás főző verseny, melyen hét csapat vehetett részt. Mint azt az egyik főszervező Pavol Baculík, Losonc város polgármestere elmondta, többen jelentkeztek, de a helyi kapacitás korlátjai miatt csak hetet választottak ki. A zsűriben a baráti városok képviselői, valamint egy véletlenszerűen kiválasztott látogató kapott helyet. Döntésük alapján a verseny győztese Tugár község csapat lett, akik magyar recept alapján készítették el a babgulyást.

 

DSC_2504
Városi képviselők és kitüntetettek. Felvétel: Puntigán József.

 

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény alatt, a Köztársaság-téren, annak színpadán tartotta meg ünnepi ülését a Városi Képviselő Testület. Ezen a város polgármester asszonya adta át a városi díjakat és emléklapokat.

 

A város tiszteletbeli polgárává választották a város szülöttét, Slavo Ondrejovičot, a pozsonyi Ľudovít Štúr Szlovák Nyelvtudományi Intézet (Slovenský jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra) igazgatóját. Losonc város díját Július Mazuch, orvos, Adriana Kučerová, operaénekes és a losonci Ipeľ Folklóregyüttes érdemelték ki.

 

DSC_2499
Böszörményi István. Felvétel: Puntigán József.

Elsősorban publikációs tevékenységükért a Polgármester Díját Puntigán József, Böszörményi István és Juraj Štaudinger kapták meg, hozzátéve, hogy évek teltek el azóta, hogy magyar nemzetiségű lakosok ilyen elismerést kapjanak.

 

Tiszteletbeli elismerést kapott Jozef Mižúr a kosárlabda területén és Jana Maskalíková az ifjúság körében végzett nevelési munkájáért. Köszönőlapot kapott a losonci Timrava Színház, valamint a losonci zsinagóga és városháza épületét felújító társaságok, a Kolek s.r.o. és a SimKor s.r.o. Különdíjat érdemelt ki Szlovákia idei szépségkirálynője ,a losonci Kristína Činčurová és Juraj Tužinsky, a nyári olimpiai játékok résztvevője, valamint Marek Nagy, fiatal biketrial versenyző.

 

DSC_2511
Az egyik legifjabb kitüntetett, Marek Nagy. Felvétel: Puntigán József.

 

A felsoroltak mellett elismerésben részültek a különböző versenyeken sikeresen szerepelt alap- és középiskolások is.

 

DSC_2570
A maratoni futóverseny résztvevői. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei Városi Napokon kiemelt szerepet kapott a sport. Az első ízben megrendezett Losonc-Salgótarján Maratoni Futóversenyről már beszámoltunk olvasóinknak. A Kubinyi-téren lezajlott, második alkalommal megrendezett biketrial versenyen mintegy 40, Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról érkezett 6-15 éves fiatal vett részt. Ugyancsak a rendezvény alatt zajlott le nemzetközi Boccia bajnokság a Középeurópai kupáért és a Losonc város díjáért.

 

DSC_2535
Nem egy könnyű és veszélytelen verseny … Felvétel: Puntigán József.

 

Nem kisebb érdeklődés kísérte a fenti verseny szomszédságában megrendezett veterán autók találkozóját, amelyen szintén akadt látni- és csodálni való.

 

DSC_2546
Veterán autók találkozója. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2545
Veterán autók találkozója. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2544
Az autókhoz dixiland koncert is tartozott. Felvétel: Puntigán József.

A gyerekeket és a családok emellett egyéb programok is várták. A Városi Hivatal szomszédságában felállított Mesesátor színpadán folyamatosan meseelőadások voltak láthatóak. A rendezvény zárónapján a Városligetben pedig az „Akkor nyugaton“ c. rendezvényen a vadnyugat egykori szereplői elevenednek meg.

Nemcsak lovakkal, íjakkal, lasszókkal és sátorral, de a színpadon ideillő zenével is. Ennek részeként a liget főbejárata közelében helyezték el azokat a mesebeli figurákat megelevenítő szobrokat, melyeket az előző napokon meghívott fafaragók és szobrászok faragtak ki a városban, a Timrava kultúrotthon előtti téren.

 

DSC_2566
Buborékban! Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2489
Találd el a mesét. Készül a mesebeli figura. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2853
Akkor Nyugaton. Felvétel: Puntigán József.

 

A Kubinyi-tére, a felújított Városháza földszinti részében megnyílt az új Városi Információs Központ. Ez remélhetőleg jobban tudja majd szolgálni a város lakóit és az ideérkező látogatókat. Az Információs Központ eddigi székhelye a Timarava Színház épületében volt, félig-meddig elrejtőzve a nyilvánosság előtt, ami miatt számos kritika érte az illetékeseket.

 

DSC_2562
Majdnem Edda. Az egyetlen magyar nyelvű koncert. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2812
Esti koncert. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2770
Egy kis szamba. Esti felvonulás. Felvétel: Puntigán József.

A rendezvény teljes ideje alatt, a Kubinyi-téren és a Köztársaság-téren folyamatosan zajlottak a koncertek, melyeken ismertebb és kevésbé ismert együttesek léptek fel. A legnagyobb sikere a szombat esti, késő éjszakába nyúló, több ezres tömeget vonzó diszkóknak, a „Mega street dance partiknak” volt, melyek színpadjait a város főutcáján állítottak fel. A tavalyi „premierhez“ hasonlóan az idén nagy sikert arattak a dobosok és a szamba bemutató.

 

DSC_2844
Diszkó. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2828
Losonc város föutcája szombat este.

 

Körkép.sk/PJ

 

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!