A világ egyik legrejtélyesebb kéziratát a Yale Egyetem  Beinecke-könyvtárában őrzik. Másolata kiadási jogát 10 éves próbálkozás után egy észak-spanyolországi, a régi kéziratok másolatok készítésére szakosodott Siloe kiadó szerezte meg.

 

2777169akt
Forrás: aktuality.sk/voynich.nu

 

A kiadó 898 tökéletes másolatot készít majd a Voynich-kéziratból. Ez azt jelenti, hogy minden apró részlet, sérülés, folt, lyuk, a varrásoknál lévő szakadás az eredetivel azonos helyen lesz. A 898-as szám palindrom (azaz elölről olvasva is ugyanannyi, mint visszafelé) nem véletlen, a kiadót az 696 példányban készült első kéziratuk kiadásának sikere ihletette meg.

A kiadás sikere már valószínűsíthető! Ára 7 és 8 ezer EUR lesz, eddig 300-an adták le rendelésüket. Sokan vannak olyanok, akik szeretnék elérni azt a dicsőséget, hogy megfejtik a kézirat tartalmát.

 

 hirdetes_300x300  
f099v_crd
Forrás: voynich.nu

 

A több mint 200 oldalas  kézirat másolatának előkészítése, kb. 18  hónapos aprólékos munkát igényel.  Ez áprilisban kezdődött el, amikor részletes felvételeket készítettek az eredeti dokumentumról. A kiadó munkatársai előbb maketteket készítenek, és kezdik el a nyomtatott oldalak tökéletes megtervezését.

Ennek része, hogy papírt rendeltek, amely ugyanazt az érzést váltja ki majd az olvasójában, mintha az eredeti kéziratot olvasná. Az oldalak összeragasztásánál arra is figyelnek majd, hogy az réginek nézzen ki. Az apró hibák beviteléhez különleges eszközöket használnak.

 

2777163akt
Forrás: aktuality.sk/voynich.nu

 

A kiadással kapcsolatban a Beinecke könyvtár munkatársa Raymond Clemens azt hangsúlyozta, hogy az másolatoknak köszönhetően a nyilvánosság számára is elérhetővé válik. Az eredeti a páncélszekrényben marad, hogy megőrizze az eredeti épségét.

 

f071r_crd
Forrás: voynich.nu

 

A Voynich-kéziratot a lengyel származású Wilfrid Voynich, amerikai régiségkereskedőről nevezték el, aki 1912 körül vette meg egy jezsuita könyvgyűjtemény részeként. Azt követően került az érdeklődés középpontjába, hogy tulajdonosa nyilvánosan bemutatta azt. Annak ellenére, hogy azóta nagyon sokan próbálkoztak a megfejtésével, ábráinak értelmezésével a pergamenre írt kötet mindmáig megőrizte titkát.

 

2777165akt
Forrás: aktuality.sk/voynich.nu

 

Eddig csak feltételezések vannak arról, hogy ki és milyen célból írhatta. A kézirat szénizotópos vizsgálata szerint 1404 és 1438 között készült. Első ismert tulajdonosa Georg Baresch, a 17. században Prágában élt alkimista volt.

Halála után a kézirat Johannes Marcus Marcihoz, a prágai Károly Egyetem akkori igazgatójához került, aki azt elküldte barátjának Athanus Kircher, jezsuita tudósnak Rómába. Kísérőlevele csatolva van a műhöz. Ebben azt is leírta, hogy azt II. Rudolf német-római császár vásárolta meg 600 dukátért.

 

f011v_crd
Forrás: voynich.nu

 

A jelzett levél tartalmaz egy utalást, mely szerint a kézirat szerzője egy 13. századi angol ferences szerzetes Roger Bacon, akit az alkímia és mágia iránti érdeklődése miatt börtönbe zárta. A szénizotópos vizsgálat azonban kizárja ennek a lehetőségét. A lehetséges szerzők között említik Leonardo da Vincit is, annak ellenére, hogy ő később élt.

 

f068v3_crd
Forrás: voynich.nu

 

A könyv 116 pergamenlapból áll, melyekből a számozás szerint 14 hiányzik. Valószínű hogy ez már akkor is így volt, amikor az első tulajdonosa megvásárolta. Méretei 22,5 x 16 cm, vastagsága 5 cm.

 

2776867akt
Forrás: aktuality.sk/voynich.nu

 

Az kézirat szövegét ismeretlen nyelven , de nagyon szépen vezetett írással írták. Rajzai eddig csak részben azonosított növényeket, csőhálózatokkal összekötött kádakban, medencékben fürdőző meztelen nőalakokat, csillagászati táblázatokat ábrázolnak. Utóbbi részét képezi a 12 csillagjegyet bemutató lapsor. Az egyes szimbólumokat 30 nőalakok veszi körül.

aktuality.sk, origo.hu, voynich.nu

 

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!