A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. 

 

A mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert, tisztelt, helyenként vitatott, és sokak által csodált életművét a XVIII. századi történelem említésre méltó részének tekintik. Magukénak tartják a szlovákok, nemzeti hősként tekintenek rá a lengyelek, a francia uralkodóház jegyzett vállalkozójának számított, Oroszországban pedig egykori kiáltványát és sakkmegoldásait is megőrizték.

 

Mária Terézia még a grófi címét is elvette tőle

 

 hirdetes_300x300  

Benyovszky a Nyitra megyei Verbón született, Benyovszky Sándor lovassági tábornok és Révay Róza bárónő gyermekeként. A fiút már korán a bécsi hadiiskolába küldték és apja révén hadnagyi rangban, még szinte gyermekként vett részt a hétéves háborúban (1756-1763), majd Lengyelországba szökött.

 

Távollétében rokonai megfosztották apai örökségétől, amit fegyverrel sem tudott visszaszerezni, sőt, Mária Terézia még grófi címét is elvette tőle. Benyovszky lengyel földön telepedett le és részt vett az 1767-ben kirobbanó nemesi felkelésben a Bari Konföderáció oldalán, majd a háborús vereség után orosz fogságba esett.

 

Benyovszky ekkor már nem kerülhette el sorsát, 1769-ben gyalogszerrel Szibériába deportálták, a számára kijelölt Kamcsatka-félszigetet, az Orosz Birodalom legtávolabbi pontját egy év menetelés után érte el. Távol-keleti fogsága alatt a gróf műveltségével megnyerte a helyi kormányzó bizalmát, amit Benyovszky  végül szabadulására használta fel.

 

count_maurice_de_benyovszky_2014-04-25_20-20-wikimedia-org
Benyovszky Móric (fotó: wikimedia.org)

 

A malgas törzsek királyukká választották

 

A kiszabadult fegyenc társaival hajóra szállt, és elhagyta Szibériát, beutazta az Aleut és Kurill-szigetsort, végül Makaóra, majd Párizsba jutott. Benyovszky hamarosan francia szolgálatba állt és részt vett a madagaszkári expedícióban, XV. Lajos tiszteletére 1774-ben megalapította Louisbourg erődjét. Mivel emberséges vezetőnek bizonyult, a grófot a malgas törzsek királyukká választották, ám a környező szigetek francia kormányzóival kialakult konfliktusok és a katonák közt pusztító járvány miatt végül visszatért Franciaországba.

 

1785-ben aztán a gróf úgy döntött, saját erejéből szerzi vissza hatalmát, így a malgas törzsek segítségével elfoglalta a francia telepeket és átvette az uralmat a szigeten.

 

A világjáró Benyovszky számos szerzőt megihletett

 

Benyovszky régi ellenfele, a közeli Francia-sziget kormányzója 1786 tavaszán bosszúból támadást indított Madagaszkár ellen, és május 23-án döntő vereséget mért a gróf bennszülött csapataira. Az ütközet során maga Benyovszky Móric is életét vesztette, a négy kontinenst bejáró grófot később a róla elnevezett Mauritania erődje mellett temették el.

 

201110141741050-beny
A madagaszkári Benyovszky-emlékmű (infovilag.hu).

 

Benyovszky kalandos útjai, szibériai szökése a 19. század során számos szerzőt megihletett, francia nyelvű kéziratai már halála után megjelentek. Magyar nyelvre Jókai Mór fordította le a gróf életrajzát, és később maga is írt egy regényt a világjáró Benyovszkyról.

 

Forrás: rubicon.hu

Nyitókép: cultura.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!