Mégiscsak Raffaello Sanzio reneszánsz kori olasz festő (1483-1520) munkája lehet az a festmény, amelyet annak idején mindössze 20 fontot érő másolatnak tituláltak, ám, ha valóban eredeti, akkor 20 millió fontot (23 millió eurót) is érhet.

 

A Szűz Máriát ábrázoló festmény a National Trust for Scotland elnevezésű örökségvédelmi szervezet birtokában lévő 18. századi főúri kastélyban, a Haddo House-ban található – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

 

A ház egyik eldugott részébe kiakasztott képre a BBC hamarosan induló televíziós sorozatának házigazdája, Bendor Grosvenor történész figyelt fel, amikor ellátogatott az aberdeenshire-i birtokra, hogy szemügyre vegye a házban található alkotásokat.

 

 hirdetes_810x300  

A szakember szerint a fényviszonyok ugyan elrejtették a kép finomabb részleteit, de még így is rögtön arra gondolt, hogy eredeti Raffaello-alkotással van dolga. A festményt régi, besárgult fénymáz borította. Grosvenor azonban mindig fürkésző szemekkel és zseblámpával járja be az ilyen házakat, készen állva a ritkaságok felfedezésére.

 

A történész szerint az 1505 és 1510 közöttről származó festményt a 19. század elején vásárolták, abban a tudatban, hogy eredeti Raffaellóról van szó, és 1841 tájékán ki is állították a művet a londoni Brit Intézetben a reneszánsz művész több másik alkotásával együtt, amelyeket ma is eredetiként tartanak számon.

 

Egy 1899-es vizsgálat során azonban mindössze 20 fontot érő másolatnak nyilvánították a művet – ez ma nagyjából kétezer fontot (706 ezer forint) jelent -, és egy kevésbé ismert reneszánsz művésznek, Innocenzo Francucci da Imolának tulajdonították.

 

A rengeteg kosz- és mázréteg eltávolítása után egy „lélegzetelállító” minőségű, „lenyűgözően gyönyörű alkotás” tűnt elő. A további vizsgálatok olyan részleteket tártak fel, amelyek szintén azt bizonyítják, hogy nem másolatról van szó: a képen látható arc például nagyon hasonlít Raffaello többi Szűz Mária-ábrázolásához.

 

Grosvenor szerint a bizonyítékok mind azt sugallják, hogy valóban Raffaello festette a képet, ami azt jelenti, hogy ez lehet Skócia egyetlen köztulajdonban lévő Raffaello-műve, amelynek mai értéke nagyjából 20 millió fontra rúghat.

 

MTI

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!